Търговците с недоверие. Какво е бъдещето на еврото

Спад на икономическото доверие

Търговците с недоверие. Какво е бъдещето на еврото | StandartNews.com

До най-ниското си равнище е достигнало икономическото доверие в еврозоната от края на 2020 г. Причина за това е по-слабото доверие сред потребителите, сектора на услугите и мениджърите в търговията на дребно и строителството. Това се посочва в данните от месечно проучване на ЕК, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на икономическото доверие се е понижил повече от очакваното до 93,3 пункта спрямо 94,5 пункта преди месец. Това е било най-ниското ниво от ноември 2020 г., когато индексът е бил 92,3 пункта. Очакванията бяха за 93,7 пункта.

Индексът на доверието в промишления сектор е намалял до -10,3 пункта през август спрямо - 9,3 пункта през предходния месец, което е най-слабата стойност от август 2020 г.

Индексът на доверието в сферата на услугите е бил 3,9 на сто, което е спад спрямо 5,4 на сто през юли.

С оглед на това, че анкетираните са по-песимистично настроени за бъдещото финансово състояние на домакинствата и общата икономическа ситуация, окончателният индекс на потребителското доверие е намалял до -16 пункта през август спрямо -15,1 пункта месец по-рано. 

Заради влошаващите се оценки за миналата бизнес ситуация и обема на запасите, за които се смята, че надвишават нормалното равнище, доверието сред търговците на дребно, което се беше повишило през миналия месец, отново спадна през август. . 

Индексът е намалял до -5 пункта спрямо -4,5 пункта през юли.

Доверието  в строителството е продължило низходящата си тенденция, отразявайки влошаващите се оценки за равнището на поръчките и очакванията за заетост. Индексът се е понижил до -5,2 пункта спрямо -3,6 пункта през предходния месец.

Показателят за заетостта се е свил до на най-ниското си равнище от април 2021 г. (102,1 пункта) заради не толкова оптимистичните планове за заетост в секторите на услугите и строителството и най-вече сред мениджърите в търговията на дребно, сочи проучването, пише БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай