Събота,

Търговците по борсите бягат! Засякоха уникални разговори за пари

От: Редактор -
40899
Търговците по борсите бягат! Засякоха уникални разговори за пари
A
A
A

Акция на полицията и данъчните в зеленчуковите борси и тържища в страната. Причина за мащабните проверки са високите цени на плодовете и зеленчуците. Голяма част от търговците обаче се скриха и не отвориха складовете си. Може би заради това проверките констатираха 5 нарушения, сред които липса на касов апарат и неиздаване на касова бележка.

В борсата край пловдивското село Първенец проверката започнала още в шест сутринта.

"Всички затвориха.

- Заради проверките?

- Ами, да, защото стоката идва по документи на много ниски цени. Реалната им цена не е такава и всичко рефлектира върху нас", разказа търговец пред БНТ. 

Представители на Икономическа полиция, Националната агенция за приходите и Агенцията по безопасност на храните проверяваха дейността на търговците.

"За отчетността, за издаване на документи, всичко - изискваме документи за доставка.

- До момента нарушения има ли?

- Не", каза Слави Христов от Икономическа полиция - Пловдив.

"Трябва да започнат от митницата. След като от там минава тази цена, не знам защо идват при нас? Примерно краставица около 3 лева, на документи 40 ст., и излиза, че ние сме едни големи търгаши тук, а всъщност, не е така", каза Николина Иванова.

Полиция днес проверяваше и зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово.

В София по-малките складове и тържища останаха затворени заради проверките.

"Сега скъпи са цените, ми нормално е. Ягоди, домати, краставици - баба ви кога е яла февруари, март месец? Няма такива неща. Нормално е да е скъпо, това не са от първа необходимост неща", каза Борислав- търговец в склад за зеленчуци.

"Реално средно цената, на която се предлага, примерно, домати е около 2.60 от български производители, а вносните идват на лев и двайсет. В процеса на работа ще се установи каква е причината за тази сериозна разлика в цените", каза Георги Марински - началник сектор в Икономическа полиция към ГДНП.

Акцията ще продължи и в други населени места, съобщава БЛИЦ..

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com