Тръгна процедурата за "Белене"

НЕК отправи покана за избор на стратегически инвеститор

Тръгна процедурата за "Белене" | StandartNews.com

Процедурата по избор на стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене" официално стартира днес. НЕК отправи покана за избор на инвеститор, който да изгради централата, съобщи Министерството на енергетиката. Поканата е в изпълнение на решенията на парламента от 7 юни 2018 г. и на кабинета от 29 юни 2018 г.

"В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проектна компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е да предостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата", допълва ведомството на Теменужка Петкова.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ "Белене" с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта, се казва още в съобщението на Министерство на енергетиката.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции, допълват от министерството.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз.

Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

Досега интерес към проекта е заявила Китайската национална ядрена корпорация. При посещението на руския премиер Дмитрий Медведев стана ясно, че руската страна също е готова да участва в търга, като ако не го спечели, че оказва максимално съдействие за реализацията на проекта. Преди дни пък вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че Македония и Сърбия, са проявили принципен интерес да участват с дял в проекта АЕЦ "Белене" като консуматори на ток от бъдещата атомна централа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай