"Тракия" готова през юли

"Тракия" готова през юли | StandartNews.com

София. Още през юли ще пътуваме по изцяло завършена магистрала "Тракия", увериха днес на строителното трасе вицепремиерът Екатерина Захариева, пътният шеф Лазар Лазаров и представителят на изпълнителя от "Тракия IV" Иван Иванов.

"Работата е значително напреднала от последната проверка през март", обясни Захариева. По трасето има достатъчно техника и работници, осигуряват се и инертни материали. Уникална машина полага асфалт върху цяла лента от магистралата и така асфалтира цели 11 м от трасето. "Очаквам, ако строителите запазят тези темпове на работа, по "Тракия" да се пътува в началото на юли", обясни Захариева.

"Представили сме искане за удължаване на срока за изпълнение с 60 дни - до 30 юли, заради форсмажорни обстоятелства", обясни Иванов. "В момента графикът на работа показва, че трасето ще е готово до 15 юли, но правим нужното да съкратим още срока", каза той. До 15 юли е и клеймът по договора, за който според Лазаров сдружението има основание.

"При съществено завършване на магистралата можем да започнем работа за издаване на Акт 15 още на 20 юни", допълни Лазаров. До 1 юли трябва да приключи търгът за поставяне на химически тоалетни край аутобана, тъй като в момента такива няма на цели 180 км по пътя към Бургас. По новото трасе липсват и бензиностанции. 

"Надявам се да няма луфтове в работата между това и следващото правителатво, защото няма време за губене", заяви Захариева.

Изграждането на северната скоростна тангента на София и на трасето между столицата и Калотина са в най-напреднала фаза от големите инфраструктурни проекти към момента, обясни Лазаров. Само първият обаче може да бъде включен в обхвата на Оперативна програма "Регионално развитие". Може да се наложи в нейния обхват да се заменят до края на август забавени кметски проекти. Околовръстният път на София е единственото решение за този проблем, защото е от регионално значение, а пътят до Сърбия е част от европейската мрежа и не може да влезе в ОПРР, обясни Захариева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай