Топломерът живее до 5 г. след гаранцията

Абонатите обаче трябва да следят дали работи

Топломерът живее до 5 г. след гаранцията | StandartNews.com

София. Топломерите, които са с изтекла гаранция, могат да работят до 5 години отгоре. Това установи проверка на "Стандарт" сред фирми за топлинно счетоводство.

Производителите на различните уреди за дялово разпределение дават гаранция 10 години. Това е срокът, в който се гарантира, че той ще работи безотказно и зарядът на батерията му няма да се изчерпа. Когато изтече този срок, препоръката е етажната собственост да подмени топломерите, за да се избегне рискът да спрат да работят през зимата и след това за стаята или апартамента да бъде начислена максимална мощност. Което пък ще надуе сметката за парно.

Практиката обаче показва, че повечето уреди работят известен период и след десетата година. Към момента максималният засечен срок е 4-5 години след изтичане на гаранцията. Никой не е длъжен веднага след като топломерите му навършат 10 години да ги сменя. Дори да изгасне дисплеят на топломера, има възможност клиентът да избегне начисляването на максимална мощност. За целта той редовно трябва да следи работят ли уредите по всички радиатори. Когато някой от тях изгасне, абонатът трябва да се свърже с топлинния си счетоводител. Той ще изпрати техници, които да сменят отказалия топломер с нов, а данните от стария ще бъдат свалени електронно. При подобно положение обаче трябва да се действа бързо, защото никой не може да гарантира колко време след като дисплеят изгасне данните от уреда може да бъдат свалени.

Практиката показва, че данните от топломера може да се свалят от няколко дни до максимум 2 месеца след като дисплеят изгасне. Периодът зависи от това, колко е "изпържена" платката му от топлината на радиатора за всичките години работа, обясняват от топлинните счетоводители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай