Топлофикация Бургас спести вредни емисии

Топлофикация Бургас спести вредни емисии | StandartNews.com

Бургас. За пет години в Датската агенция за опазване на околната среда са постъпили 453,418 спестени вредни емисии, редуцирани в „Топлофикация Бургас". В началото на 2013 г. дружеството предсрочно приключи договора си с енергийната агенция. Споразумението за доставка на вредните емисии, срещу които агенцията финансира внедряването на когенерационна система в бургаската топлофикация, бе спазвано стриктно, за което „Топлофикация Бургас" получи специално благодарствено писмо от Кралство Дания. „Благодарим ви за дългогодишното и ползотворно сътрудничество. Желаем ви успехи във всички бъдещи начинания", пише в писмото си Антон Бек, директор на датската енергийна агенция.

Договорът бе сключен през 2006 г. Съгласно условията му датската страна съфинансира внедряването на когенерационна система в ТЕЦ – Бургас на стойност 15 млн. лв., а бургаското предприятие се ангажира да трансферира спестените редуцирани емисии CO2 към регистъра на Кралство Дания. Средномесечно когенерационната система редуцира 5000 – 6000 t CO2,. Благодарение на това още през първия месец на 2012 г. топлоцентралата успя да редуцира и последните договорени количества въглероден двуокис, които бяха трансферирани през 2013 г. коментира изпълнителният директор на предприятието инж. Въльо Дучев.

Внедрените по силата на този договор когенератори правят възможно едновременното производство на топлинна и електрическа енергия. Екологичния им ефект е с глобално значение. Методът понижава въглеродните емисии и дава възможности за по-ефективно усвояване на природните ресурси. С внедряването на иновационната система бургаската топлофикация отговори на изискванията на "Протокола в Киото", според които всяка държава се задължава да намали вредните емисии в атмосферата.

61% от произведената през 2012 г. топлинна енергия е от когенераторите. Комбинираното производство се оказа най-добрата предпоставка за поддържане на ниски цени на топлоенергията, защото драстично поевтинява себестойността на консумираната за производството ел. енергия. През последните 6 години цената на суровината се е увеличила със 111 % , а цената на топлинната енергия в Бургас за периода 2007-2012 г. е задържана почти постоянна, като от началото на 2013 средната цена дори е намалена от 65.099 лв/МВтч на 54.14 лв/МВтч без ДДС. "Така когенераторите доказаха ефективността си. Благодарение на тях потребителите на парно в Бургас имат привилегията да ползват най-евтината топлинна енергия, без това да се отразява на чистотата на въздуха в града", казват от топлофикационното дружество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай