"Топлофикация Плевен" дава пример как осигуряването на зелена енергия е възможно

От години в дружеството следват зелената политика на Европа за намаляване на въглеродния отпечатък

"Топлофикация Плевен" дава пример как осигуряването на зелена енергия е възможно | StandartNews.com

"Топлофикация Плевен" е модерна газова топлоцентрала, която през годините чрез редица инвестиции показа, че осигуряването на зелената енергия е възможно. Благодарение на реализираните екологични проекти на дружеството, Плевен вече над 10 години получава чиста топлинна енергия.“ заяви инж. Йордан Василев, изпълнителен директор на предприятието. Той посочи, че от години в дружеството следват зелената политика на Европа за намаляване на въглеродния отпечатък. По думите му наред с изпълнението на амбициозните европейски цели, в дружеството залагат и на високите технологии.

Инж. Йордан Василев разказа, че през годините в "Топлофикация Плевен" са осъществени редица проекти, които подпомагат постигането на целта за въглеродно неутрално производство. Една от тях е инвестицията в закупуването на американска газова турбина. Той посочи, че съоръжението е едно от първите построени в страната. Цената на първоначалната инвестиция е била около 40 милиона лева, като през годините непрекъснато са инвестирали средства в поддръжката на газовата турбина. Чрез мащабната инвестиция изпълнителният директор на "Топлофикация Плевен" заяви, че са направили важна крачка към модернизация на производствените мощности. По думите му благодарение на газовата турбина Плевен  получава най-модерното комбинирано производство на топлоенергия и електроенергия в България. Инж. Василев подчерта, че за тях екологията и опазването на околната среда, както и безопасните условия на труд и надеждна експлоатация на мощностите винаги са били приоритет.

Директорът коментира, че като отговорно дружество са си поставили за водеща цел устойчивото развитие на "Топлофикация Плевен". Планира се инвестиция в изграждане на заместващи производствени мощности за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия чрез двигатели с вътрешно горене. Очаква се проектът да помогне за запазване на достъпна цена на парното и топлата вода.

По думите на директора на "Топлофикация Плевен" трябва да се стремим към ефективно използване на ресурсите, защото развитието на България и Европа зависи именно от начина, по който се отнасяме към тях.. Той добави, че осигуряването и правилното потребяване на суровините е наистина стратегически въпрос.

Относно годишния планов ремонт, гарантиращ надеждно и сигурно топлоподаване през отоплителния сезон, инж. Йордан Василев заяви, че е завършен предсрочно. На клиентите на дружеството вече е осигурено централното подаване на топла вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай