Топлофикация Бургас инвестира в увеличаване на мощностите

Директорът на морската топлофикация сподели, че в момента се работи усърдно по монтажа на нов когенератор

Топлофикация Бургас инвестира в увеличаване на мощностите | StandartNews.com

От години се говори, че въглищата постепенно трябва да спрат да се използват. От една страна - поради изчерпването на залежите, а  от друга - поради факта, че въглеродният отпечатък на цялото човечество трябва да бъде подобрен. В тази връзка Топлофикация Бургас от години инвестира не само във въвеждането на още по-екологични източници на енергия, а и в увеличаване на мощностите, използващи природен газ.

„Ако повече производители на енергия предприемат подобни стъпки, в България постепенно ще се намалят количествата използвани въглища. Това ще бъде възможно, тъй като с увеличаването на дела на екологичната енергия ще можем да задоволим потребностите. Подходящи алтернативни горива за замяна на въглищата са природният газ, биомасата, както и строителството на фотоволтаици и вятърни перки.“ каза инж. Христин Илиев изпълнителен директор на Топлофикация Бургас.

Директорът на морската топлофикация сподели, че в момента се работи усърдно по монтажа на нов когенератор, използващ природен газ за производство на топлинна енергия. Съоръжението е с капацитет от 9 мегавата.

„Към момента не можем да се ангажираме с точни срокове за пускането на новата машина в експлоатация, тъй като сме зависими и от други компании. Но мога да заявя, че съоръжението би следвало да заработи поне в първата част на предстоящия отоплителен сезон. Надявам се да няма допълнително забавяне.“   - допълни още той.

Директорът посочи, че от дружеството не планират да се отказват и от биомасата в ролята и на още по-екологичен и надежден източник на енергия.

„Биомасата, която вече няколко години е част от енергийния микс на дружеството, е чудесен, ефективен и икономически съобразен начин да произвеждаме още по-чиста енергия за жителите на града ни. В последните години именно диверсификацията на енергийния микс с използването на 2 горива спомогна не само да подобрим екологията, а и да задържим максимално ниска цената на топлинната енергия. Подчертавам, че биомасата се причислява към възобновяемите източници на енергия, което означава, че при производственото и използване няма вредно въздействие са околната среда. Помните, че за отминаващия регулаторен период Топлофикация Бургас бе единствената в България, която повиши цената на топлинната енергия с 0,34 лв. Тогава средното повишение на цената на топлинната енергия за страната беше 30-40%. Благодарение на биомасата Топлофикация Бургас не допусна подобно шоково повишение на услугите си. Правим всичко възможно цената на парното в Бургас да няма съществено повишение и през следващия регулаторен период.“ каза инж. Христин Илиев.

В допълнение, от ръководството на дружеството заявяват, че редом с осигуряването на надеждна зелена енергия, са си поставили за задача и поддържането в отлично състояние на производствените мощности, топлопреносната мрежа и абонатните станции.

           

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай