Неделя,

Томислав Дончев се нахвърли на Плана. Има ли кражба

От: Редактор -
662
Томислав Дончев се нахвърли на Плана. Има ли кражба
A
A
A

Планът за възстановяване на България, който Урсула фон дер Лайен определи като изключителен, е моят от една година по-рано. Не съм правил контент-анализ, но примерно да кажем, че е 80% е същият и с добавени няколко спорни проекта.

Включително за тези батерии. Защо са спорни? Защото всички експерти казаха, че това е нова, може би авангардна технология и България ще се превърне в държавата с най-голямата мощност от батерии в света, по-голяма и от САЩ.

Защото имаше съмнения от икономична гледна точка. В медиите ваши колеги бяха правили разработки и разследвания, които водеха към частен интерес, свързан с членове на този кабинет. Затова казах, че проектът е спорен. Ако трябваше да кажа друго, щях да кажа, че е лобистки, щях да кажа, че е корупционен, но не съм казал такова нещо. Казах, че проектът е спорен.

Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев в "Лице в лице" по бТВ.

В този План за възстановяване, който ЕС трябва да одобри след едногодишно забавяне, парите за бизнеса са с 230 милиона по-малко, отколкото ние бяхме заложили. Голяма част от тези средства са се превърнали в кредити. Като българин искам по-скоро този План да бъде одобрен, но след това въпросите ще излизат. Например, какви ангажименти сме поели към ЕК?

И най-вече как ще бъде изпълняван Плана. Ние трябва да договаряме по 1 милиард на месец, 80 % до края на тази година и 100 % до края на 2023 година, което дълбоко се съмнявам да се случи, ако се провеждат честни, прозрачни и без никаква корупция обществени поръчки, допълни Томислав Дончев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com