Вторник,

Томислав Дончев се нахвърли на Плана. Има ли кражба

От: Редактор -
475
Томислав Дончев се нахвърли на Плана. Има ли кражба
A
A
A

Планът за възстановяване на България, който Урсула фон дер Лайен определи като изключителен, е моят от една година по-рано. Не съм правил контент-анализ, но примерно да кажем, че е 80% е същият и с добавени няколко спорни проекта.

Включително за тези батерии. Защо са спорни? Защото всички експерти казаха, че това е нова, може би авангардна технология и България ще се превърне в държавата с най-голямата мощност от батерии в света, по-голяма и от САЩ.

Защото имаше съмнения от икономична гледна точка. В медиите ваши колеги бяха правили разработки и разследвания, които водеха към частен интерес, свързан с членове на този кабинет. Затова казах, че проектът е спорен. Ако трябваше да кажа друго, щях да кажа, че е лобистки, щях да кажа, че е корупционен, но не съм казал такова нещо. Казах, че проектът е спорен.

Това каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев в "Лице в лице" по бТВ.

В този План за възстановяване, който ЕС трябва да одобри след едногодишно забавяне, парите за бизнеса са с 230 милиона по-малко, отколкото ние бяхме заложили. Голяма част от тези средства са се превърнали в кредити. Като българин искам по-скоро този План да бъде одобрен, но след това въпросите ще излизат. Например, какви ангажименти сме поели към ЕК?

И най-вече как ще бъде изпълняван Плана. Ние трябва да договаряме по 1 милиард на месец, 80 % до края на тази година и 100 % до края на 2023 година, което дълбоко се съмнявам да се случи, ако се провеждат честни, прозрачни и без никаква корупция обществени поръчки, допълни Томислав Дончев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички