Токът за бизнеса тръгва надолу. Кога?

Цените на газа на борсата в Нидерландия също паднаха

Токът за бизнеса тръгва надолу. Кога? | StandartNews.com

На Българската независима енергийна борса токът за бизнеса в петък ще е със 7,2% по-евтин, сочат данните на energylive, цитирани от БТА.

Борсата затвори на стойност от 216,38 евро за мегаватчас. Така токът за бизнеса в България утре ще е с една от най-ниските цени в Европа. По-евтина ще е електроенергията в Европа само в Испания и Португалия - по 208,41 евро за мегаватчас.

В същото време електроенергийните борси в Европа се понижиха между 2,4 и 17,5 на сто, показват данните на платформата energylive в сегмента "ден напред" за утре, 10 декември.

Всички тези стойности важат за бизнес потребителите. Домакинствата у нас купуват електроенергия по регулирани от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-високата цена на тока утре ще бъде в Швейцария - 270,25 евро за мегаватчас, като там се отчита 4,7% понижение в сравнение със стойностите за днес.

Единственото повишение в цената на електроенергията се отчита в Гърция. Там токът за утре ще е с 1,3 процента по-скъп спрямо този с ден за доставка за днес и ще струва 231,83 евро за мегаватчас.

Цените на природния газ в четвъртък са надолу, като на нидерландския хъб TTF котировките се понижиха с 5.75 евро до 97.10 евро за мегават час.

Причината е по-мекото метеорологично време в Централна и Западна Европа и повишаване на газовите потоци от Норвегия след преустановяване на прекъсванията на подаването от газовото находище "Трол".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай