Ток срещу газ - възможна ли е подобна сделка

България ще започне до дни преговори с Азербайджан

Ток срещу газ - възможна ли е подобна сделка | StandartNews.com

България започва преговори с Азербайджан за удвояване на доставките на природен газ след 2026 година и за размяна на газ срещу ток тази зима. Това обяви служебният икономически министър Никола Стоянов в "Денят започва с Георги Любенов". По думите му, страната продължава преговорите и с "Газпром".

България ще започне до дни преговори с Азербайджан за размяна на ток срещу газ тази зима, обяви икономическият министър.

"Съществува тази възможност, потвърдиха ми е я принципно, ако ние можем да им предоставим ток, те вместо да го произведжат, газта която спестяват, да ни я дават", каза Никола Стоянов.

Енергийният експерт Васил Начев определи като невъзможен подобен бартер и препоръча същата опция да предложим на Румъния.

"Няма техническа възможност за подобно нещо. Говорим за реално изпълними неща, а иначе хипотези, опции и възможности можем до утре да говорим, но нито едно от тях няма да сработи", коментира той в "Говори сега".

А според шефа на "Булгартрансгаз" - дружеството, което управлява газовата система у нас, това предложение е напълно реално.

"Считам, че това е един добър вариант, който следва да бъде проучен. България е нетен производител на електрическа енергия и тази сделка трябва да бъде разгледана сериозно", коментира той.

България е получила и предложение от Азербайджан за допълнителни количества природен газ след разширяване на капацитета на Южния газов коридор, който минава и покрай нас. Така ще удвоим количествата от страната.

"До три-четири години, до 2026 година трябва да заработи това разширение, там говорим с азербадйжнаската страна за още над 1 млрд. куб. метра годишно", кза министърът на икономиката.

В момента потреблението на природен газ у нас обаче се е стигнало рекордно ниски нива, като основната причина е високата цена, показват данните на "Булгартрансгаз".

"Дневната ни консумация в момента е около 4 млн. кубически метра, това е изключителен исторически минимум за последните десет години", обясни Владимир Малинов.

Нормално България е потребявала двойно на това количество, а в студените зимни дни около 17-18 млн. кубически метра дневно. Остава обаче малък все още капацитетът в Чирен. Оттам на ден могат да дойдат между 4 -4,5 млн. кубични метра. В момента хранилището е пълно на 67%. Страната ни остава и преносител на руски газ.

"Продължава преносът на природен газ по всички направления, а именно от Република Северна Македония съответно Гърция, Сърбия, Румъния и включително до Баумгартен в Австрия", коментира Малинов.

По думите на икономическия министър Никола Стоянов България продължава и преговорите с "Газпром" за доставка на гориво през зимата.

Източник: БНТ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай