Сряда,

Тежки загуби за зърнопроизводителите. Държавата иде на помощ

От: Иван Ангелов -
2633
Тежки загуби за зърнопроизводителите. Държавата иде на помощ
A
A
A

България смята да въведе забрана за внос на украинско зърно и слънчоглед. Това вече сториха Унгария и Полша. Ограничението е за шест месеца и е за пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти. Ще се реализира ли така българската продукция, навременна ли е мярката на България и не можеше ли по-рано това да се случи, отговори в репортаж Нова телевизия.

Жечко Андрейски, председател на зърнопроизводителите във Видинско, смята, че е добре, че ще има спиране на безконтролния внос на земеделска продукция у нас. "Правителството предприеха единствения правилен ход в наша защита. Сега трябва да се намери реализация на зърното, което е над 4 млн. тона - слънчоглед и пшеница. Осигуряване на пазари на зърното и компенсации за загубите са следващите стъпки. 400-500 млн. са загубите от нереализираната продукция", заяви той.

Александър Александров от Димово споделя, че има непродадени над 500 тона царевица, над 2000 тона пшеница и около 1000 тона слънчоглед. "Жалко е, че стигнахме дотук, процесът започна преди много години с останалите отрасли в селското стопанство - безконтролният внос на плодове и зеленчуци доведе до масови фалити", посочи той.

Петър Пешев е земеделец от Врачанско и заявява, че от септември Европа е била предупреждава, че има проблем, но по-добре късно, отколкото никога да се вземат мерки. "В момента в Украйна се ползват 200 активни вещества, които са забранени в ЕС", обясни той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com