Събота,

Тежки обвинения за цената на газа, бизнесът скандализиран

От: Иван Ангелов -
2243
Тежки обвинения за цената на газа, бизнесът скандализиран
A
A
A

Бизнесът у нас недоволства, тъй като се очаква цената на газа за април да е прекалено висока спрямо европейските котировки, а това поставя работодателите в неконкурентна среда, съобщава НоваНюз.

Енергийният експерт Красимир Манов подчерта, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан.

"Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма обективна причина цените да са толкова високи - около 40%. Продължаваме да получаваме руски втечнен природен газ. Когато цената на международната борса е една, ти получаваш много по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се защитава българския интерес. А за бизнеса това е мародерство. Става дума за измама, което ще коства на бизнеса около 500 млн. за тази година. Прокуратурата да извърши разследване, защото става дума за "Булгаргаз", посочи той.

От своя страна Васил Тодоров, главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, смята, че от месеци е тенденция това, че цената на газа, обявена от доставчик е с 30% по-висока от тази, която се търгува на пазара. Тази цена прави продукцията на предприятията неконкурентноспособна. Цената на газа за април ще достигне 39% ръст, което породи нашата категорична реакция срещу държавната политика. На месец икономиката ни ще губи около 42 млн. лева, които трудно ще бъдат компенсирани. Механизъм за компенсации е един от вариантите, другият е намаляването на цените", заяви той.

По думите му трябва да се осъществи външен одит върху ценообразуването, за да се установи откъде идва разликата. "Вероятно ще се обсъди компенсаторен механизъм, за да се намали натискът върху бизнеса. Размерът трябва да е разликата между борсовата цена и тази, която е определена", обясни Тодоров.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com