Тежък трус с минималната заплата. Говорят икономисти

Когато икономиката е в условията на рецесия

Тежък трус с минималната заплата. Говорят икономисти | StandartNews.com

Когато икономиката е в условията на рецесия, на криза, при увеличаване на минималната работна заплата се увеличава безработицата.

Това показва, че в условията на криза минималната работна заплата не трябва да се увеличава. Това мнение изрази по БНТ Щерьо Ножаров, икономически съветник към Българската стопанска камара (БСК), позовавайки се на анализ на българската икономика за последните 20 години.

"Най-разумното нещо е да се изработи механизъм, който да дава предвидимост. Когато икономиката се развива добре, тогава може да си позволи малко увеличение на минималната работна заплата.

Това трябва да е механизъм, базиран на разумни и обективни показатели, около който да има консенсус", допълни Лъчезар Богданов, главен икономист на Института за пазарна икономика.

Според него посрещаме зимата с едно относително силно възстановяване след шока от пандемията миналата година.

Лъчезар Богданов напомни за високата инфлация, за сериозното общо увеличение на цените, което не е свързано само с „изолирано увеличение на някои енергийни цени“.

"Въпросът е доколко догодина ще бъдем във фаза на възстановяване. В момента имахме първо шок на потреблението, след което по ред причини настъпи успокоение, сега имаме нещо като "Коледата е дошла рано", но това е растеж, движен от потребление. Въпросът е кога ще имаме по-сериозна промяна в инвестициите", коментира икономистът.

"Парадоксът е, че колкото повече дълг взимаме, толкова повече държавният дълг намалява, тъй като това се прехвърля върху гражданите. Дългът увеличава инфлацията, инфлацията повишава събираемостта на публичните приходи, при което дългът намалява за сметка на личния разполагаем доход на гражданите", обясни Щерьо Ножаров.

Относно обявеното от Асен Василев намерение за съкращаване на администрацията с 30% Богданов смята, че сега сме в ситуация, в която голяма част от тези хора ще си намерят работа в частния сектор, тъй като са квалифицирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай