ТЕЦ „Бобов дол“: Не горим отпадъци незаконно

С днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което се потвърждава Комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ за осъществяване на дейност

ТЕЦ „Бобов дол“: Не горим отпадъци незаконно | StandartNews.com

С днешното решение на Административния съд в Кюстендил, с което се потвърждава Комплексното разрешително на ТЕЦ „Бобов дол“ за осъществяване на дейност, в която е включена и добиването на енергия от оползотворяването на гориво от неопасни отпадъци, за пореден път показва, че нашата централа никога не е извършвала „нерегламентирано“ изгаряне на отпадъци. Ние винаги сме действали с пълно съответствие с изискванията на българските закони.

Въпреки това съдебно решение, ТЕЦ „Бобов дол“ отново заявява, че се отказал и няма намерение да използва RDF гориво за производството на електрическа енергия. Съдебната битка, която продължаваме да водим, за да защитим нашето Комплексно разрешително, е всъщност само битка за правото ни да докажем и покажем, че никога не сме нарушавали българските закони и че сме били коректни и честни пред българските институции и общественост.

Самият факт, че въпросното Комплексно разрешително е издадено от Изпълнителната агенция по околна среда, че то е съгласувано и със здравните власти, в случай РЗИ, което следи за спазването на държавната здравна политика, означава, че нашата централа не само не е нарушила екологичното законодателство, ни и никога не е застрашавала общественото здраве, както дълго време беше внушавано.

Надяваме се решението на българския съд да не се използва за създаване на нова порция медийна истерия, ние не използваме и няма да използваме RDF гориво, както многократно сме заявили, а в миналото никога не сме го използвали незаконно. Заради лъжливи медийни публикации и сигнали до българските институции, само за 7 дни нашата централа беше проверявана почти всеки ден от органите на РИОСВ и други държавни институции. Не бяха установени нарушения, както и изгаряне на отпадъци.

Относно коментираните разпространяваните в социалните мрежи и някои медии снимки и видео материали, показващи „черен дим, излизащ от комина на централата“, то е в следствие от използването на гориво от мазут за разпалване на котлите и това е точно посочено в протоколите, издадени от проверяващите органи на РИОСВ и е записано като нормален режим на работа на централата при разпалване в нейното разрешително. Разпалването на котлите с мазут е традиционно за въглищните ТЕЦ-ове в страната, ТЕЦ “Бобов дол” не прави изключение. Прави впечатление, че хората и организациите, подаващи различни сигнали, от които държавните органи се самосезират, отказват да присъстват на конкретните огледи. Централата не е отказвала поискана информация никога!

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай