ТЕЦ Бобов Дол напредва с внедряването на природен газ

В последната година Ръководството на ТЕЦ Бобов Дол заяви сериозни намерения за подобряване на въздействието върху околната среда

ТЕЦ Бобов Дол напредва с внедряването на природен газ | StandartNews.com

В края на октомври стана известно, че РИОСВ разреши на ТЕЦ Бобов Дол да се присъедини към газоразпределителната мрежа на България.  Преди дни бе даден ход и на процедурите по следващия етап на инвестиционното намерение за производство на енергия от природен газ.

            „Вторият етап е преценка от страна на отговорните институции за необходимостта от извършване на оценка на въздействието на проекта върху околната среда. Компетентните лица трябва да преценят дали намерението за въвеждане на газова система, захранване с газ на новите горелки и монтирането на 4 газобутални двигатели изисква проверка на въздействието върху параметрите за качеството на атмосферния въздух.“ каза изпълнителният директор на ТЕЦ Бобов Дол инж. Любомир Спасов.

            Инж.Спасов обясни, че очакваните ползи от въвеждането на природен газ е намаляване на емисиите. От дружеството обявиха, че прекратяват и използването на мазут при разпалване на котлите и го заменят с природен газ. Според експертите премахването на мазута се очаква да генерира близо 10 000 куб.м. по-малко серен диоксид на година, както и почти 630 000 куб.м. по-малко въглероден диоксид.

            Инж.Спасов каза, че първият етап от проекта е построяване на газова отсечка от 1400м, която да свърже предприятието с газопреносната мрежа на страната. Следва изграждане на газоразпределителен пункт за захранване на горелките с природен газ. Инсталацията ще бъде разположена на площадка с площ близо 600 кв.м.

            „В котелните помещения на всеки от трите парогенератора ще се изгради нова газова инсталация. Разпалващите горелки ще бъдат общо 12. Към горелките ще има отделна алармена газанализаторна станция.“ каза инж. Спасов.

            Третият етап на проекта ще включва монтиране на новите двигатели на площадка от 1500 кв.м.

            „Целта на проекта е производство на по-чиста енергия. Газовите двигатели имат изключителна електрическа ефективност. Отработените газове и охлаждащата вода от двигателя имат много приложения. Сред тях са пара с ниско налягане и централно отопление.“ каза инж. Спасов.

            Според плановете през 2022 година към ТЕЦ-а ще бъдат подадени 99 000 куб.м природен газ, през 2023 година – 165 000 куб.м, а през 2024 година цели 168 000 куб.м. природен газ.

            В последната година Ръководството на ТЕЦ Бобов Дол заяви сериозни намерения за подобряване на въздействието върху околната среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай