Терорът не уплаши инвеститорите

Терорът не уплаши инвеститорите | StandartNews.com

Европейските борси записаха най-добрата си седмица от октомври насам

Еврото падна до седеммесечно дъно спрямо долара

Миналата седмица започна под знака на ужасяващите терористични атентати в Париж, случили се в края на предходната. Негативните настроения на фондовите пазари обаче бързо се изпариха, а инвеститорите оцениха, че потенциалните заплахи за сигурността и засилените военни интервенции срещу Ислямската държава като цяло няма да доведат до значителен отрицателния ефект върху борсите.

Европейските пазари записаха най-добрата си седмица от октомври насам, подкрепени от очакванията за засилване на паричните стимули в еврозоната от страна на ЕЦБ и добрите икономически показатели. Дори и основният френски индекс CAC40 се повиши с 2% въпреки обявеното извънредно положение в страната.

Основните индекси зад Океана - S&P 500, Dow Jones Industrial Average и NASDAQ Composite, отчитат ръстове от 3-4%, като бенчмаркът S&P 500 регистрира най-силната си седмица от почти една година насам и се намира на 2% под историческия си връх.

Не толкова успешна бе седмицата за благородните метали, след като златото поевтинява вече пет поредни седмици, за което време цената на една тройунция падна с около 100 долара. Подобна е и картинката при среброто. Петролът, който през последните седмици бе под постоянен натиск от твърде високите добиви и силния долар, получи глътка въздух и се стабилизира, благодарение на опасността от разрастване на конфликтите в Близкия изток.

През седмицата отчитаме също така и две по-значими събития, свързани с най-големите централни банки. В сряда беше публикувана стенограмата от последното заседание по паричната политика на Федералния резерв на САЩ през октомври, от което стана ясно, че голяма част от управителите на банката клонят към повишаване на лихвените проценти преди края на годината. Това, комбинирано със силните данни за заетостта, които излязоха скоро след провеждането на самото заседание, затвърди убеждението на инвеститорите, че за първи път от девет години насам Фед ще повиши лихвените си проценти.
На обратния полюс застава Европейската централна банка и председателят й Марио Драги, който в петък, в свое изказване във Франкфурт заяви, че ако настоящите стимулиращи мерки не са достатъчни за постигане на поставените цели, банката ще направи необходимото, за да повиши инфлацията колкото се може по-бързо. В резултат спекулациите, че на следващото заседание на 3-ти декември програмата за количествени улеснения в еврозоната ще бъде разширена, се увеличиха. Подобно развитие бе очаквано от спекулаторите и е в синхрон със сигналите от последните седмици, така че ефектът му върху курса евро-долар не бе твърде значителен. Но въпреки това еврото достигна 7-месечно дъно и се понижи до ниво от 1.06 долара, приближавайки се до 12-годишното си дъно от 1.046.

В същото време централната банка на Япония остана мълчалива и запази паричната си политика непроменена на фона на данните за свиване на японската икономика с 0.8% на годишна база през третата четвърт от 2015 година, технически навлизайки в рецесия. Това е второ поредно тримесечие на понижение за БВП в Страната на изгряващото слънце и пето от началото на управлението на министър председателя Шиндзо Абе през декември 2012 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай