"Теклас" се готви да строи нов завод

"Теклас" се готви  да строи нов завод  | StandartNews.com

"Теклас България" е пример за преодоляването на икономическата изостаналост на Родопите и други слабо развити региони. Компанията, която произвежда каучукови водни съединения и пластмасови изделия за най-големите гиганти в автомобилната индустрия - "Дженерал мотърс", "Фолксваген", "Волво", BMW, Мерцедес и "Рено", не е получила сертификат за клас инвестиция, но има успешни вложения в икономиката на страната ни и е отличена с награди на форума на БАИ "Инвеститор на годината" за 2014 г.

Миналата година бе построен третият завод на "Теклас-България" АД. Общата инвестирана сума в производствен корпус, административни офиси, складове, машини и съоръжения е на стойност 19 млн. лева. В завода се въвежда иновативен производствен процес за аздуване /обработка blow molding"/ на инженерни пластмаси, машини и съоръжения.
В момента в заводите на "Теклас" работят 1500 души, като до края на 2015 г. се предвижда броят им да достигне 2000. Това е най-голямата инвестиция в Кърджалийска област през изминалите 50 години. С построяването на третия си завод фирмата "Теклас" е вложила в България близо 70 млн. лв., обяви генералният директор на холдинга "Теклас" Наби Анъл.

По думите му България е добро място за инвестиции, защото данъците са ниски. Фирмата има сериозна социална програма за набирането на работници. Създадена е вътрешна организация за тяхното обучение и квалификация. Фирмите, които ползват изделията на "Теклас", са утвърдени автомобилни гиганти, които извършват контрол на условията на труд.

"Теклас България" е партньор на близо 150 български фирми и осигурява работа за цехове в Кърджалийско. В момента тече процес на преговори с германска фирма за съвместно производство на алуминиеви тръби.
Ако преговорите са успешни, ще бъде построен нов завод на терен край Кърджали, откупен от "Теклас-България" в индустриалната зона.

Инвестицията, която се реализира през Кърджали, се превръща в хай-тек център за производство на детайли за автомобилостроенето. Усилията на общинското ръководство са за създаване на подходящи условия за бизнес, коментира кметът на Кърджали инж. Хасан Азис.

Той допълни, че общината разполага с промишлена зона с готов технически проект с площ 250 хил. кв. м и очаква и други фирми да инвестират. Кметът допълни, че голямата инвестиция е помогнала да бъдат задържани всички млади хора, които сега работят в родния си край, а не да търсят препитание в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай