Теглим 500 млн. евро заем от ЕИБ за европроекти

Теглим 500 млн. евро заем от ЕИБ за европроекти | StandartNews.com

Размразяват парите за околна среда и туризъм в началото на ноември

Заем от 500 млн. евро ще изтегли държавата от Европейската инвестиционна банка, за да осигури средства за национално съфинансиране на европроектите от втория програмен период 2014-2020 г. Заемът е бил подготвян отдавна и служебното правителство само е продължило работата, за да бъде отпуснат. Одобрен е преди 3 седмици от ЕИБ и се очаква да бъде гласуван от новия парламент. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова.

За периода 2007-2013 г. страната ни е изтеглила със същата цел 700 млн. евро от ЕИБ. Предстои държавата да търси финансиране и в случай, че бъдат запазени моментните приоритети в ОП "Транспорт", за да се покрие разликата от настоящото държавно съфинансиране от 15% до увеличената вноска, която може да достигне до 50%. В този случай средствата ще се осигурят чрез "дългосрочен финансов ресурс от международни финансови институции при много по-изгодни условия от тези на търговските банки", обясни Цанова.

През идната седмица у нас ще пристигнат проверяващи от Брюксел, които да се уверят, че системите за контрол и управление на парите от ЕС вече работят добре. Вчера са изпратени нужните финални одитни доклади на Агенцията за одит на средствата към Европейската комисия. Ако минем успешно проверката, каквито са очакванията, средствата по ОП "Околна среда" и тези за туристическите атракции по ОП "Регионално развитие" трябва да бъдат размразени в началото на ноември. Замразените европари за градско развитие се очаква да бъдат пуснати от Брюксел в началото на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай