TBI e първата банка в България, която емитира публични облигации

TBI Bank успешно емитира десетгодишна емисия облигации в размерна 10 млн. евро

TBI e първата банка в България, която емитира публични облигации | StandartNews.com
  • TBI e първата банка в България, която емитира публични облигации за капитал втори ред

TBI Bank успешно емитира десетгодишна емисия облигации в размер на 10 млн. евро с условия, насочени да отговарят на изискванията за капитал от втори ред на Регламент (ЕС) № 575/2013. Облигациите имат единична номинална стойностот 100 хил. евро и бяха насочени основно към институционални и професионални инвеститори. Годишната лихва е фиксирана на 5.25%.

Taка TBI Bank отново доказва амбицията си постоянно да предизвиква установените норми на нашия финансов пазар и да поставя еталон, който останалите български банки биха могли да следват.

„Причината да емитираме публично емисия подчиненио блигации е намерението ни да оптимизираме капиталовата структура на TBI Bankи да подкрепим бизнес развитието ни“, казва Лукас Турса, старши вице президент на TBI Bank. „Получихме много положителна обратна връзка от инвеститорите – допадна им прогресът на нашата дигитална трансформация, и особено много бизнес и финансовите резултати на ТBI Bankв последните години“.

Съответно не е изненада, че имаше свръх записване за предложените облигации. „За съжалениене можахме да изпълним изцяло всички инвеститорски заявки, понеже трябваше да се вместим в планирания от нас лимит от 10 милиона евро. Финалният списък от инвеститори е добре диверсифициран и включва пенсионни фондове, застрахователни компании, банки, фонд мениджъри и професионални инвеститори. Освен това регистрирахме и интерес от частни инвеститори, за които този инструмент се оказа добра алтернатива на депозитите. Заради фокуса ни върху професионалните инвеститори, трябваше да отклоним този интерес“,  добавиТурса.

Скоро ще бъде подадено заявление за регистриране на облигациите за търговия на Българската фондова борса.

За TBI Bank

TBI Bank е напълно лицензирана банка с фокус върху клиенти, малки и средни предприятия и търговци, предоставяща финансови и допълнително внедрени услуги чрез широка мрежа от „phygital“ канали и платформи. Оперираме в България, Румъния, Германия, Швеция, Полша и Литва. TBIBanke част от 4finance, един от европейските лидери в областта на дигиталното потребителско финансиране. Чрез собствена мрежа от 300 локации и доверена мрежа от над 11 000 търговци, само през 2020 г. TBI Bank обслужи повече

от 1 милион клиента и предостави близо 500 хил. кредита. Успешният бизнес модел и фокус върху клиентите, позволява на TBIBank да бъде една от най-рентабилнитеи ефективни банки в Югоизточна Европа, както и отличена за лидер по устойчивост и динамика в България според класацията на Капитал – К10.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай