Търсят газ и в 2 блока на сушата

Търсят газ и в 2 блока на сушата | StandartNews.com

Започва търсене и проучване на природен газ не само в морето, но и в блокове на сушата. Това съобщи зам.-министърът по енергетика Жечо Станков на годишния регионален форум "Природен газ, инфраструктура и услуги", организиран от БФИЕК. Това е част от политиката на кабинета за диверсификация на доставките на природен газ чрез развитие на местния добив, уточни той. Станков припомни, че неотдавна беше избран изпълнител на проекта за търсене и проучване на петрол и газ в "Блок I-14 Силистар" в Черно море - компанията "Шел".

Сега предстои провеждането на два конкурса за проучвания и във вътрешността на страната, обясни Станков. След като приключи изготвянето на документацията, проектите ще бъдат обявени и в Официалния вестник на ЕС, за бъдат привлечени големи европейски компании.

Няма как да говорим за диверсификация без свързаност, коментира пред участниците във форума вицепремиерът Томислав Дончев.

До две седмици ще приключи оценката на подадените оферти за довършването на интерконектора с Румъния, обеща изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. В началото на декември изпълнителят ще бъде обявен и до края на 2016 г. връзката между газовите системи на България и Румъния най-сетне ще бъде въведена в експлоатация, каза Гегов. Това ще е и първата реална стъпка към диверсификация на доставките на газ.

Предстои подписването на инвестиционно решение за изграждане на интерконектора с Гърция, каза изпълнителният директор на проектната компания ICBG Теодора Георгиева. Тя припомни, че този интерконектор ще даде достъп до газ от Каспийския регион, както и от терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция. Все още обаче не е осигурено финансиране на проекта.
Ще бъдат възобновени и преговорите за изграждане на интерконектора с Турция. Това обещаха на конференцията зам.-министър Станков и турският посланик у нас Сюлейман Гьокче. Представителят на турската компания Botas Емре Енгюр пък заяви, че турската страна вече е готова за изграждане на връзката и че тя ще бъде включена в турската газова инфраструктура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай