Търговията със зърно замря, чакат по-високи цени

Търговията със зърно замря, чакат по-високи цени | StandartNews.com

Монтана. Търговията със зърно от новата реколта е вяла, съобщи Борис Ангелов, управител на брокерска къща „Монтана". Производителите изчакват по-добри цени.

На борсата в Монтана тон се търгува по 280 – 300 лв, а с доставка до склада на клиента - до 320 лв. за тон. Такава е била цената на пшеницата и през миналата година по това време.

Фуражната пшеница се продава по 230 лв.за тон. Ечемикът за фураж има същата цена. Има предлагане, но няма търсене на пивоварен ечемик, каза още брокерът. За ръжта също няма търсене. Цялото количество рапица вече е изкупено.
На борсата се появяват и първите оферти за слънчоглед. Един тон се предлага по 450 – 500 т., което е по-малко от минали години. Предлага се и шарен слънчоглед на цена от 500 – 600 лв., но търсене засега няма.
Зърното, прибрано преди дъждовете, има добри качества и е по-търсено от следващото. Реколтата, прибрана след дъждовете, е с по-ниско качество и вероятно ще се изкупува за фураж. Много от производителите в района се надяват да реализират зърното си в Гърция или други страни от ЕС, допълни Борис Ангелов. Това е втората причина за вялата сега търговия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай