Танева: Без гаранция за минимална защитна изкупна цена за млякото

Танева: Без гаранция за минимална защитна изкупна цена за млякото | StandartNews.com

Държавата не може да гарантира минимална защитна изкупна цена за млякото, но търси механизми да подпомогне производителите. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред БНТ. Тя коментира исканията на животновъдите, които ще протестират в петък.

Кризата в млечния сектор не е национална, не е локална за българския пазар, а засяга млечния европейски пазар като цяло, каза Танева и уточни, че два основни фактора са виновни за това.

България не е в най-тежко положение относно срива на цените, защото северно европейските страни, чиято млечна продукция 70% беше предназначена за руския пазар, са още по-зле", добави тя. „В непрекъсната комуникация и диалог съм с животновъдите. В момента в сектор „Земеделие" най-тежка е ситуацията за тези животновъди, които са в млечно направление", сподели тя.

„В момента готвим нови промени и тази седмица ще продължим дебата в тази насока, за да избегнем изкривяванията, които местните власти правят", заяви тя. „Още декември месец сме поставили въпроса и дебата и настояваме за финансов европейски пакет от бюджета за кризата, който да подпомогне националната подкрепа, която подготвяме за млечния сектор. Към момента няма решение по този въпрос. В понеделник съм изпратила отново писмо до комисаря Хогън и той се съгласи, че при нас и в Румъния има много сериозна криза", каза още министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай