Танева: Във веригите има 450 нови бг производители

Регистрираните лични стопанства с прасета скочиха до 5 000, каза земеделският министър

Танева: Във веригите има 450 нови бг производители | StandartNews.com

Във веригите имаме близо 450 нови български производители, заяви министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на БТВ. Чрез анкетни карти Българската агенция по безопасност на храните провери всички обекти от постановлението за повече родна продукция по рафтовете в големите магазини.

По думите й производителите не са си позволили да спекулират с цените по време на извънредното положение,а точно обратното - били са неудовлетворителни.Танева подчерта, че  една цена може да бъде едновременно и твърде висока (за потребителя), и  твърде ниска (за производителя).

Земеделският министър коментира, че ресорното й ведомство извършва регулярни проверки по отношение на мерките за субсидиране на фермерите, а също и за подобно безпричинно покачване на цените.  "При 5 % изискване за проверка, ние сме направили 100 % през тази година", продължи тя. Установени са значителен брой нарушения, за миналата година  те са били в размер  около  15 %. Танева отново припомни, че "излишъкът" ще отиде при фермерите, които са били редовни.

Във връзка със сушата, земелските стопани ще бъдат компенсирани чрез протоколи за пропаднали на 100 % площи с 4.7 млн. лв. Приемът по схемата започва на 10 октомври. За първа година 143 хил. дка са напълно пропаднали. Средните нива през изминалите години са били 28 хил. дка. При спад на добива на царевица до под 30 % от средния за годината също ще бъде предоставен de minimis в размер на близо 10 млн лв. 

Вчера от Министерството на земеделието излязоха с предложение производителите да използват собствени водоизточници за напояване. До определен дебит  на сондата - режимът да бъде само уведомителен, а над него - при облекчен, но регистрационен режим. 

По отношение на разпространението на африканска чума по свинете (АЧС), Танева бе категорична, че през този сезон България е успяла да овладее епидемията  - има само 2 промишлени огнища отпреди две седмици.В годишната статистика ще влезе и огнището, регистрирано в началото на годината, макар заболяването да е започнало още пред 2019 г. "Прасетата се връщат в задните дворове", смята тя. Регистрираните лични стопанства в момента наброяват 5 000, при по-малко от 700 за миналата година.  

Танева обобщи, че се очаква през 2021 г. до българските фермери да достигнат 1,7 млрд. лв. През тази година заради сушата и COVID пандемията са отворени над 20 допълнителни финансови мерки. 

Държавата трябва да се представлява с успехите й, заяви още земеделският министър Десислава Танева по bTV.

"За мен това изглежда като политическо есе. Текстът е много разнопосочен", заяви Танева относно резолюцията на ЕП. За мен вероятно има политици които ще са щастливи от приетия документ, поясни тя. Това се резолюции, които нямат правен ефект освен репутационен", заяви Танева.

"Не може от силата на вдигнати юмруци са се говори. Ние сме в предизборна кампания, заяви още Танева. Винаги трябва да се търси диалогът за решаване на проблемите, в противен случай ще сме в резолюции, от които нищо не следва", коментира Танева.

"Това е предмет на политически дебати. Това е жълт картон че политическите партии не бива да си говорят по този начин", заяви Танева относно резолюцията.

"Средствата могат да бъдат ограничени, ако програмите не се управляват добре", каза Танева в отговор на въпрос дали може да бъдат спрени евросредства.

"Ако можеше на 100 процентови извадки да се проверява е най-добре. Държавата трябва да се представлява с успехите й", е позицията на министър Танева.

"Средствата в земеделието са под огромен натиск", подчерта Танева и допълни, че няма раздаден нито един евроцент, на който не трябва.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай