Вторник,

Такова чудо не е било! Кило агнешко колкото 3 кила пържоли

От: Стандарт -
3800
Такова чудо не е било! Кило агнешко колкото 3 кила пържоли
A
A
A

По-малко от месец преди Великден търговци ударно вдигнаха цената на българското агнешко месо. В пловдивската търговска верига „Лекси“ килограм охладен агнешки бут струва 31 лв., пише "Марица"

По последни данни на Министерство на земеделието, цените на едро на агнешкото в Пловдив са следните: за цяло агне – 21,20 лв./кг, за бут-22,25 лв./кг, а за плешка - 21,75 лв./кг.

В специализирани месарски магазини цяло агне се предлага на дребно за 21,85 лв./кг, плешката струва 21,45 лв./кг, а бутът струва 22,85 лв./кг. В сравнение с миналата година цените на агнешкото са завишени между 5 и 10 лв.

В някои големи търговски обекти се предлага и вносно замразено агнешко. За момента няма внос от Нова Зеландия както преди години, но пък има от Испания и Гърция.

Цената на замразени агнешки гърди от Иберийския полуостров е 19,99 лв./кг, а опаковка от почти 2 кг излиза 35 лв. Гръцки са замразените агнешки глави, които са с цена 4,50 лв./кг.

По-голяма търговия с агнета се върти в интернет. Цената на живото тегло варира от 10 до 12 лв./кг, а животните, които се предлагат, тежат между 15 и 30 кг.

Като се махне кожа, дреболии и др., които са около 7 кг., остава рандеман с приблизителна цена 20 лв./кг, така че е по-изгодно да се купи месо на място от фермата, отколкото в магазина.

 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com