Вторник,

Създадоха първия робот майстор в лазерно гравиране на дърво

От: Стандарт -
Създадоха първия робот майстор в лазерно гравиране на дърво
A
A
A

Лазерно гравиране на дърво представлява специфична дейност, при която с изключителна прецизност се пренасят орнаменти, надписи и други декоративни детайли върху широк спектър от дървени материали. Крайните изделия се използват за различна цел, като най-често се използват за украса в интериора и екстериора, но напоследък представляват и значителен сегмент на пазара с подаръци, включително и ръчна изработка.

Лазерното гравиране може да се осъществи както ръчно със специална писалка, така и със специализирана машина, действаща на базата на предварително зададен модел. В първия случай, естествено, се изискват човешки умения като креативност, талант и внимание към детайла, тоест необходим е присъщият за индивида интелект.

Както знаете обаче, напоследък пазарът за техника и нови джаджи бълва от многобройни иновации. В тях основно място заемат роботите. Те комбинират имитиращ човешкия интелект с ефективността на болшинството от домакинските и производствени уреди. Точно по този модел наскоро бе създаден, а вече и пуснат в продажба първият робот, който е майстор по лазерно гравиране на дърво.

Роботът носи името DexArm, но истината е, че може много повече неща от класическото лазерно гравиране на дърво. Всъщност, той разполага с цял набор от умения, които биха заменили многочислена група от занаятчии и работници. DexArm е способен да реже, да пише и дори се изживява като 3D принтер. Според занаятчиите и дърводелците такъв тип машина по никакъв начин не би следвало да се възприема за заплаха за тях или за предизвестие за край на тяхната работа. Напротив – самите те признават, че много често имат нужда от роботизирана ръка за помощ, но не просто под формата на машина, а действаща под указанията на изкуствен интелект.

Интересно е, че това произведение на техниката работи с отворен код и е със заменяеми модули. С други думи, на него могат да му се задават различни команди за изпълнение, както вече са направени тестове за създаване на различни джаджи в полза на създаващите изкуство. DexArm обаче отлично влиза и в ролята на помощник у дома, а защо не и в ателието? Машината може да извършва ролята на прислужник, като вече е тествана да налива бира и да помага в почистването след края на творческия работен процес.

По отношение на качественото лазерно гравиране на дърво DexArm показва изключителна прецизност. Уредът работи както ваш помощник в рисуването на всякакви форми, детайли и дори персонализирани илюстрация. Ръката на този робот дори е способна да хване и задържи за известно време предмет във въздуха, докато майсторът работи по него.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички