Създадоха първия робот майстор в лазерно гравиране на дърво

Роботът DexArm разполага с цял набор от умения, които биха заменили многочислена група от занаятчии и работници

Създадоха първия робот майстор в лазерно гравиране на дърво | StandartNews.com

Лазерно гравиране на дърво представлява специфична дейност, при която с изключителна прецизност се пренасят орнаменти, надписи и други декоративни детайли върху широк спектър от дървени материали. Крайните изделия се използват за различна цел, като най-често се използват за украса в интериора и екстериора, но напоследък представляват и значителен сегмент на пазара с подаръци, включително и ръчна изработка.

Лазерното гравиране може да се осъществи както ръчно със специална писалка, така и със специализирана машина, действаща на базата на предварително зададен модел. В първия случай, естествено, се изискват човешки умения като креативност, талант и внимание към детайла, тоест необходим е присъщият за индивида интелект.

Както знаете обаче, напоследък пазарът за техника и нови джаджи бълва от многобройни иновации. В тях основно място заемат роботите. Те комбинират имитиращ човешкия интелект с ефективността на болшинството от домакинските и производствени уреди. Точно по този модел наскоро бе създаден, а вече и пуснат в продажба първият робот, който е майстор по лазерно гравиране на дърво.

Роботът носи името DexArm, но истината е, че може много повече неща от класическото лазерно гравиране на дърво. Всъщност, той разполага с цял набор от умения, които биха заменили многочислена група от занаятчии и работници. DexArm е способен да реже, да пише и дори се изживява като 3D принтер. Според занаятчиите и дърводелците такъв тип машина по никакъв начин не би следвало да се възприема за заплаха за тях или за предизвестие за край на тяхната работа. Напротив – самите те признават, че много често имат нужда от роботизирана ръка за помощ, но не просто под формата на машина, а действаща под указанията на изкуствен интелект.

Интересно е, че това произведение на техниката работи с отворен код и е със заменяеми модули. С други думи, на него могат да му се задават различни команди за изпълнение, както вече са направени тестове за създаване на различни джаджи в полза на създаващите изкуство. DexArm обаче отлично влиза и в ролята на помощник у дома, а защо не и в ателието? Машината може да извършва ролята на прислужник, като вече е тествана да налива бира и да помага в почистването след края на творческия работен процес.

По отношение на качественото лазерно гравиране на дърво DexArm показва изключителна прецизност. Уредът работи както ваш помощник в рисуването на всякакви форми, детайли и дори персонализирани илюстрация. Ръката на този робот дори е способна да хване и задържи за известно време предмет във въздуха, докато майсторът работи по него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай