Сянката на плажа може да е и без пари

Очаква се децата до 12 г. да влизат без писиар тестове у нас

Сянката на плажа може да е и без пари | StandartNews.com

Цените на чадъри и шезлонги ще са по-евтини тази година от 50 до 100%. Това заяви министърът на туризма Стела Балтова пред Нова тв. Това е станало възможно след решение на Министерски съвет да намали концесионанта такса на плажовете, ако концесионерите свалят цените. Очакваме техните предложения до утре, 1 юни, каза Балтова. Тя очаква, че може да има чадъри и шезлонги и без пари, при всички случаи цените ще са ниски.

Според Балтова, туристическият сезон е по-труден в сравнение с миналата година. Но хората от бранша са готови да посрещнат и българи, и чужденци.

Водят се дипломатически разговори за руските туристи.

За целия туристически сектор има осигурен достатъчен брой ваксини. Това е един от елементите за "Добре дошли" в България, посочи Балтова. Според нея скоро ще има много висок процент ваксинирани в туризма.

Обмисля се въвеждането на безплатни антигенни тестове на границите. Първоначално това ще бъде за определени държави и на летищата, посочи Балтова.

Със съседните страни Балтова е "за" да отпаднат писиар тестовете на вход и на изход. Между България и Румъния този въпрос вече е решен, припомни още министърът на туризма. Поставя се и въпросът за писиарите за деца. Засега са освободени хлапетата до 5 г., но се очаква министърът на здравеопазването да увеличи възрастта до 12 г.

По въпроса за идеята за насърчаване на вътрешния туризъм с ваучери - министерството обяви 30 000 ваучери за почивка по програмата "Отново заедно", от която могат да се възползват ученици и техните учители. Тази национална програма е насочена към децата след периода на затвореност и цели да подпомогне социализацията на децата. Туристическият пакет ще включва не само пътуването, но ще бъдат разработени и програми за участие в арт събития, посещение на музеи и т.н. Така ще бъде подпомогнат и туристическият бизнес, посочи Балтова. Министерството на образованието ще направи подбор на участниците, това е подобно на "зелените училища", посочи още министърът.

Обявени са прототипите за електронния сертификат за ваксинирани, срокът за въвеждането им е до 1 юли. Води се дискусия за подробностите, каза още Балтова.

По въпроса за "зелените коридори" - някои държави създават проблеми при преминаване на туристическите автобуси. Такъв случай е имало този уикенд в Румъния. Наложила се активна анмеса, автобусът е бил пренасочен през друг пункт. В крайна сметка автобусите са влезли тази сутрин през Исакца. Те са били с деца, които идват на състезание. Очаквам тези проблеми да се решат с помощта на вътрешното министерство, посочи още министър Балтова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай