Светът полудя по златото. Рекордно търсене

Всички купуват

Светът полудя по златото. Рекордно търсене | StandartNews.com

Светът полудя по златото. Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита навсякъде. Централните банки по света са увеличили покупките му, сочат данни на Световния съвет по златото. Анализаторите смятат, че покупката на ценния метал от регулаторите е достигнала 55-годишен връх.

Красимир Неделчев е един от българите, които се притесняват за спестяванията си и по тази причина е решил всеки месец да заделя по малка сума от заплатата си и да купува един грам инвестиционно злато.

„Инвестирането в злато го виждам като някакъв вид стабилност пред останалите валути. След, може би, десет години ще имам печалба, но основната причина, поради която го правя, е да не си изгубя стойността на парите”, обяснява той пред Нова тв.

През последните години глобално и в България се наблюдава бързо расте търсенето на всички категории инвестиционни продукти, които у нас включват основно златни монети и кюлчета. При монетите, освен традиционно най-популярните Виенска филхармония, Австралийско кенгуру, Канадски кленов лист и историческите френски франк и австрийски дукат, имаше висок интерес към британските суверен и Британия, изобразяващи покойната кралица Елизабет II. При кюлчетата също се увеличават покупките на различни тегловни стойности, което говори за разностранен интерес към инвестиционното злато.

Експертите твърдят, че има хора, които могат да си позволят да инвестират между 100 и 200 лева месечно и такива, които инвестират по няколко милиона всяка година.

„По-големите инвеститори, когато говорим за суми над 100 000 или над 1 милион лева, се интересуват от по-големи продукти над 3000 лева. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни продукти, които са лесно продаваеми в цял свят”, посочи консултантът за инвестиционно злато Алвина Леви.

За разлика от инвестиционното злато, търсенето на златни накити рязко е намаляло, отчитат търговците от Златарската улица в Пловдив. „При нас работата от началото на коронавируса е 100% надолу. Направо трагедия. 2020 година беше абсолютно загубена, 2021 г. - също. Миналата - от април-май, нещата се промениха”, казва търговецът на златни бижута Красимир Митев.

Според оценки, търсенето на злато през 2022 г. се е увеличило с 18%, което е най-високото ниво от 2011 г. насам. „Тъй като очакваме рецесия в големите икономики в световен мащаб, най-логичното нещо е цената на златото да продължи да расте или поне да запази тези си стойности”, уточнява Леви.

Годишните покупки на злато от централните банки за последните 12 месеца възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай