Световната банка очаква 4,3% ръст у нас през 2021

Икономиката на България ще се свие с 6,2% тази година

Световната банка очаква 4,3% ръст у нас през 2021 | StandartNews.com

Икономиката на България ще се свие с 6,2% тази година. През 2021 г. обаче тя ще се възстанови и ще отбележи ръст от 4,3 на сто. Това прогнозират от Световната банка в скорошен доклад, цитиран от БТА.

Данните показват, че е направена значителна ревизия надолу от първоначално заложените очаквания, които посочваха, че спадът ще е 3,7%. В началото на година пък банката залагаше на икономически растеж от 3% за тази и 3,1% за идната година.

Коронавирусът ще се отрази на всички страни. Прогнозите са, че световният БВП ще е надолу с 5,2% през 2020 г. Институцията предупреди, че най-новите й оценки ще бъдат преразгледани в отрицателна посока, ако несигурността около пандемията и блокирането на бизнеса продължи по-дълго. Развитите икономики ще се свият с 7 на сто, а нововъзникващите пазарни икономики - с 2,5 на сто.

На глава от населението свиването на световния БВП ще бъде най-дълбокото от 1945-46 година, когато Втората световна война орязва потребителските разходи. „Това е най-дълбоката рецесия след Втората световна война, а броят на страните, които тази година ще се окажат в рецесия, я прави най-лошата криза за последните 150 години“, посочват експертите в доклада, като допълват, че 70 от 100 млн. души може да изпаднат в крайна бедност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай