Важно за земеделците. Ограничават вноса на зърно

Обсъждат няколко варианта, за да се помогне на зърнопроизводителите ни

Важно за земеделците. Ограничават  вноса на зърно | StandartNews.com

„Трябва да се ограничи вносът на слънчоглед в България, защото с него е най-сериозния проблем и по складовете има около 1,3 млн. тона, заяви заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.. Това е количество, което ще бъде преработено в страната ни до месец юли. Натискът намалява”, подчерта той.

Ще се проведе заседание на Консултативния съвет по зърното и на него ще бъде обсъдено какво да се прави с вноса на украинско зърно в България, стана ясно от думите му.

Ще бъдат разгледани няколко възможни варианта. Един от тях е засилен контрол - анализи на всичко, което влиза на ниво граници. Вторият - да стартираме преговори с украинското правителство. Но ще бъде много трудно на ниво правителство с правителство да ограничим бизнес действията на две частни фирми, обясни Джиков.

Той заяви по повод протестите на зърнопроизводителите, че сред коментираните варианти е и включително компенсиране от кризисния резерв, както и да се увеличи със 75 млн. евро от кризисния резерв на ЕС помощта под формата на компенсации.

„Ще обсъдим с бранша надълго и нашироко всички възможни варианти за излизане от кризата”, подчерта заместник-министърът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай