Строят през октомври приют за магарета край Гоце Делчев

Строят през октомври приют за магарета край Гоце Делчев | StandartNews.com

Строежът на приют за стари и болни магарета ще започне през октомври в гоцеделчевското село Баничан. Инициативата е на немеца Стефан Вебер. Германецът е един от съучредителите и спонсорите на Парка за реадаптация на танцуващи мечки над Белица. „В момента той е в родината си, но имам информация, че до 2 месеца ще стартира строителството. Инвеститорът обсъди преди година и половина идеята с местни ветеринари и получи тяхната подкрепа. Той закупи 160 декара неизползваеми общински и частни мери и пасища, за да реализира начинанието си", заяви кметът на Баничан Димитър Тропчев.

За изграждането на приюта за магарета край селото германският бизнесмен ще вложи близо 100 000 лв. Изграждането на обекта има за цел да прибирането на стари животни, които стопаните им оставят на произвола на съдбата в полето или ги пускат в планината. "Нашият район е земеделски и много от стопаните изоставят възрастните магарета. Отделно от това, в другите европейски страни броят на магаретата намалява и е нормално тук ветеринарите да полагат повече грижи за тях", смята селският управник.

Дано се случи, за нас това е добра новина, твърдят жителите на благоевградското село Церово. Магарето е на път да влезе в герба на селището. Без други животни можем, но дългоушковците са задължителни за всеки дом, признават церовци. Тези четириноги в селището са не просто домашни любимци, а свещени животни. В населеното място няма къща, в чийто двор да нявма поне едно магаре. „Като остареят, ще има къде да ги пратим, за да се грижат за тях", радват се селяните. Добре е да има приют за тях, а да не стават храна на вълците, след като остареят и станат ненужни, категоричен е и кметът на Церово Лефтер Едипов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай