Четвъртък,

Страшен скандал с наши шофьори на тирове

От: Стандарт -
686
Страшен скандал с наши шофьори на тирове
A
A
A

35 български шофьори на ТИР-ове са били свалени от камионите им след масирана акция на белгийската федерална полиция в неделя точно на православния Великден, съобщи специализираният портал Diario de transporte, цитиран от OFFNews. Всички са работели по документи за фирма, регистрирана в квартал Въбел в Търговище.

В ранните часове на деня десетки полицейски автомобили и коли без обозначение обкръжили камионите с българска регистрация в местността Тесендерло (Североизточна Белгия). Всички 35 шофьори незабавно трябвало да напуснат камионите си, оставяйки в тях всичките си лични вещи. След това българите са откарани в полицейския участък, където са разпитвани цял ден, а едва вечерта са откарани в хотел наблизо. Съобщено им е, че могат да се върнат при камионите си в понеделник, но само за да вземат от кабините личните си вещи.

Според Diario de transporte всички камиони са конфискувани от полицията и ще бъдат веществено доказателство в досъдебно производство за нарушаване на социалното и данъчното законодателства в Белгия. Във връзка със същото производство били и неделните разпити на шофьорите. Оказало се, че всички българи работят в белгийска фирма и изпълняват дейността си на територията на Белгия, макар да били назначени от фиктивен български филиал с изплащане на български заплати. Филиалът бил от т. н. пощенски кутии и не е извършвал в България никаква дейност, освен регистрацията на камионите на българска територия и сключване на български трудови договори с шофьорите.

Собственици на българския филиал на компанията са двама братя. Бърза проверка за броя на социално осигурените лица показва, че към януари т. г. фирмата е плащала осигуровки на 32 души. През 2016-2019 допреди пандемията броят им се е движил около 90-120, а дейността си компанията осъществява в този вид от 2011.

Белгийският превозвач, който се е решил на такава схема, е заплашен от високи финансови санкции, а собственикът на компанията може да стигне и до затвора. В хода на досъдебното производство ще се търсят доказателства за избягване на данъчното облагане в Белгия и плащането на социални осигуровки.

Ситуацията е драматична за нашите сънародници, защото са били буквално изхвърлени от кабините си. Всичките 35 шофьори са се обърнали към белгийския профсъюз BTB-ABVV, с молба за съдействие и помощ. Синдикатът вече е задействал своите процедури, като е уведомил и браншовия синдикат в България.

Вероятно шофьорите ще получат някаква помощ за завръщането им в България. За казуса е информирана и Европейската инспекция по труда ELA, за да бъда разширено разследването и в България. Възможно е в бъдещ процес българите да претендират за изравняване на възнагражденията от средното за България си с тези в Белгия поне за последните два месеца.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички