Страшен скандал с наши шофьори на тирове

За казуса е информирана и Европейската инспекция по труда ELA

Страшен скандал с наши шофьори на тирове | StandartNews.com

35 български шофьори на ТИР-ове са били свалени от камионите им след масирана акция на белгийската федерална полиция в неделя точно на православния Великден, съобщи специализираният портал Diario de transporte, цитиран от OFFNews. Всички са работели по документи за фирма, регистрирана в квартал Въбел в Търговище.

В ранните часове на деня десетки полицейски автомобили и коли без обозначение обкръжили камионите с българска регистрация в местността Тесендерло (Североизточна Белгия). Всички 35 шофьори незабавно трябвало да напуснат камионите си, оставяйки в тях всичките си лични вещи. След това българите са откарани в полицейския участък, където са разпитвани цял ден, а едва вечерта са откарани в хотел наблизо. Съобщено им е, че могат да се върнат при камионите си в понеделник, но само за да вземат от кабините личните си вещи.

Според Diario de transporte всички камиони са конфискувани от полицията и ще бъдат веществено доказателство в досъдебно производство за нарушаване на социалното и данъчното законодателства в Белгия. Във връзка със същото производство били и неделните разпити на шофьорите. Оказало се, че всички българи работят в белгийска фирма и изпълняват дейността си на територията на Белгия, макар да били назначени от фиктивен български филиал с изплащане на български заплати. Филиалът бил от т. н. пощенски кутии и не е извършвал в България никаква дейност, освен регистрацията на камионите на българска територия и сключване на български трудови договори с шофьорите.

Собственици на българския филиал на компанията са двама братя. Бърза проверка за броя на социално осигурените лица показва, че към януари т. г. фирмата е плащала осигуровки на 32 души. През 2016-2019 допреди пандемията броят им се е движил около 90-120, а дейността си компанията осъществява в този вид от 2011.

Белгийският превозвач, който се е решил на такава схема, е заплашен от високи финансови санкции, а собственикът на компанията може да стигне и до затвора. В хода на досъдебното производство ще се търсят доказателства за избягване на данъчното облагане в Белгия и плащането на социални осигуровки.

Ситуацията е драматична за нашите сънародници, защото са били буквално изхвърлени от кабините си. Всичките 35 шофьори са се обърнали към белгийския профсъюз BTB-ABVV, с молба за съдействие и помощ. Синдикатът вече е задействал своите процедури, като е уведомил и браншовия синдикат в България.

Вероятно шофьорите ще получат някаква помощ за завръщането им в България. За казуса е информирана и Европейската инспекция по труда ELA, за да бъда разширено разследването и в България. Възможно е в бъдещ процес българите да претендират за изравняване на възнагражденията от средното за България си с тези в Белгия поне за последните два месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай