Стойнев предвижда газова криза, ако Киев и Москва не се разберат

Стойнев предвижда газова криза, ако Киев и Москва не се разберат | StandartNews.com

София. „Трябва да имаме сигурност на доставки за природен газ". "Южен поток" не е български проект, той е европейски. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

По думите му въпросът е проектът да не се използва като заложник на бъдещите отношения и на конфликта между Украйна и Русия.

„Ако след 9 юни не се постигне споразумение между Украйна и Русия и се пристъпи към евентуално спиране на природния газ, може би ще трябва да попитаме ЕК – ние какво да правим. До крайното решение има месец, задачата ни с ЕК е да предоставим цялата информация. Писмото ще се представи и на медиите, няма какво да се крие. Всичко е въпрос на разговори", допълни Стойнев.

"Европейските ни партньори са информирани за наказателната процедура, тя не се различава от другите до момента. Водим много добър диалог с тях", поясни енергийният министър.

"На 13 юни те ще дойдат, за да обсъдим противоречията за морската част. Нека да дойдат и хора от опозицията, от ЕК, така че с ЕК съвместно да изчистим тези проблеми. Да, има такава процедура. Поискал съм проектната компания да ми даде обяснение и да се подготвим с отговорите към ЕК. Катастрофата в енергетиката, която заварихме, никой не се съмнява, че е от предишното управление. Разчитам на диалог с ЕК и разбира се да се намери най-правилното решение. Не виждам от това да се правят драми. Имаме право на отговор, аз смятам да водя диалог с ЕК. Не вярвам да има санкции – с ЕК трябва да намерим най-правилното решение, ако има нарушения те ще бъдат отстранени", каза още Стойнев.

По думите му тази истерия, че нещо страшно е станало, е въпрос на време и диалог с ЕК, за да бъде намерено правилното решение. "Притесняват ме някакви изказвания, че това може да стане проблем за диалога Украйна и Русия – не може страните-членки да бъдат заложници да този конфликт. До крайното решение има месец, задачата ни с ЕК е да предоставим цялата информация", обясни Стойнев.

„Когато стъпих в длъжност да сте чули да съм се оплакал за две започнали наказателни процедури срещу България и че ги затворих? Задачата ми е да се справям с проблеми. Двете наказателни процедури са прекратени, но това е скрито от вас", завърши Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай