Стойнев: Няма да правя компромис с безопасността

Стойнев: Няма да правя компромис с безопасността  | StandartNews.com

София. "Няма по-модерна защитна технология от тази на "Уестингхаус", а аз компромис с безопасността на българските граждани няма да правя", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в рамките на срещата си с представители на Американската търговска камара в България, предаде БГНЕС.

Стойнев заяви, че енергетиката е ключова за развитието на българската икономика и в тази връзка коментира, че няма да има търг за технология, която да се използва за изграждането на 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

"Ако има такъв търг, следващото поколение български граждани се обрича на дългосрочни договори. Търг за технология означава, че НЕК ще изкупува през следващите 80 години произведената електроенергия от блока, аз не смятам, че това е нормално", заяви министър Стойнев.

Търг за строителство обаче ще има. "България ще продължава да се гордее с ядрената си енергетика. Това е ключова инвестиция в най-модерния реактор. Какво лошо има България да е първата страна в ЕС, която изгражда такъв реактор? Тази стъпка, която направихме със САЩ, това споразумение, което подписахме онзи ден, е началото на нов икономически път, ново икономическо сътрудничество, което досега не е използвано. Този мандат за мен в сферата на енергетиката може да бъде онагледен с една дума - диверсификация, защото това означава сигурност, а за мен сигурността е най-важната за българската икономика и българската енергетика", допълни още Стойнев.

По повод диверсификацията на доставките на природен газ Стойнев коментира: "Трябва да имаме сигурност на доставките, аз бях икономически съветник на Сергей Станишев и помня кошмара от 2009 година и не желая това да се повтори", заяви министърът на икономиката. Той не вижда нищо отрицателно в това, че Брюксел ще води преговорите с руската страна по "Южен поток" от името на всички страни, които участва в проектат.

Тематизирана бе и въведената преди броени дни такса от 20 % върху оборота на ВЕИ-производителите. Той наблегна на това, че въвеждането на таксата ще намали размера на корпоративния данък, който плащат производителите, и по негово мнение въвеждането на новата такса няма да доведе до фалити сред тях. "Прекалено много са ВЕИ-тата, тежат ни, ако отидат на свободния пазар, няма проблем, само че те искат държавата да изкупува произведената от тях електроенергия", коментира Стойнев.

"Нашата система е дебалансирана, през 2012 приблизително един ядрен реактор бе вкаран в българската енергетика от ВЕИ, аз съм привърженик на зелената енергия, но ние винаги залитаме от едната до другата крайност. Имаме цел до 2020 година, която почти сме я изпълнили. В първите ми дни като министър базовите ни мощности почти не работеха, двата реактора бяха с намалени мощности, миньорите нямаха работа, имаше огромна задлъжнялост в системата. Имаше хора, които идваха при мен и ми казваха "Оправи си проблема, фалирай НЕК", но щом аз съм поел поста, аз нося отговорността", заяви Стойнев.

"Трудно е, неприятно е. Всяка една излишна такса е пречка, но целта е да се балансира системата, неслучайно една от насоките на ЕК е свързана с ВЕИ", добави Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай