Стоманен удар! Световната банка ни прочете присъдата

Какви са изводите за страната на финансовата институция

Стоманен удар! Световната банка ни прочете присъдата | StandartNews.com

Тежка прогноза за България от Световната банка! Забавяне на икономическия растеж до 1,5 на сто и на инфлацията до 8,7 на сто; увеличаване на бюджетния дефицит от 3,6 на сто и на държавния дълг до 21,5 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Заключенията са в актуализирания й доклад за региона на Европа и Централна Азия, който бе оповестен днес.

Инфлацията се очаква да се отслабне през 2023 г., но все пак да остане на високо ниво. Фискалните позиции на страната вероятно ще се влошат предвид забавянето на растежа и обявените правителствени мерки в помощ на домакинствата и бизнеса.

Политическата нестабилност вече се отразява върху перспективите за усвояване на средства от ЕС и върху плановете за присъединяване към еврозоната, отбелязва СБ, цитирана от БТА.

Темпът на намаляване на бедността се очаква да се забави, докато България се насочва към по-слаб растеж и трайно висока инфлация, предупреждава организацията.

За сравнение, в пролетната макроикономическа прогноза на министерството на финансите на страната ни, публикувана по-рано тази седмица, се очаква ръст на БВП от 1,8 на сто за текущата година и инфлационен темп от 5,6 на сто в края на година.

Според Световната банка освен това пътят на развитие на България не е достатъчно инклузивен. Въпреки значителното намаляване на бедността, нивата й остават високи по стандартите на ЕС.

Икономиката на България се очаква да се забави значително през 2023 г. - до 1,5 процента, в съзвучие с низходящата тенденция в еврозоната. Растежът може да бъде подложен на още по-силен натиск, ако България не успее да изпълни реформите, заложени в целевите ориентири по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), което може да доведе до замразяване или намаляване на бъдещи траншове, лишавайки страната от значителни ресурси.

Липсата на работещ парламент попречи на приемането на ключови законодателни актове, заложени като основни моменти в НПВУ и като ангажименти в пътната карта на страната за приемането на еврото, припомня докладът.

Ако тази ситуация продължи, страната може да загуби европейски средства, а присъединяването й към еврозоната може да бъде отложено и отвъд вероятната дата 2025 година, което ще има отражение върху перспективите за растеж и забавяне на изравняването със средните нива на доходите в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай