Стокооборотът с Беларус с връхна точка през 2015г.

Стокооборотът с Беларус с връхна точка през 2015г. | StandartNews.com

Стокооборотът между България и Беларус се е увеличил с 35 на сто и през 2015 година е стигнал връхната си точка за последните 10 години. Това заяви в Хасково посланикът на Беларус у нас Владимир Воронкович, който беше на среща с бизнеса и местните власти със съдействието на Хасковската търговско-промишлена палата.

„Смятам, че потенциала на стокообмена между нашите държави не е все още изчерпан", посочи още беларуският посланик.

Той съобщи още, че 30% от експорта на Беларус е за страните -членки на Европейския съюз и изрази увереност, че не е далеч времето когато Европейския и Евразийския съюза ще започнат активна търговия по между си и ще си сътрудничат.

Дипломатът бе придружаван от съветника по търговско-икономическите въпроси Олег Белов и представителя на Беларуската търговско-промишлена палата в България Тодор Трифонов.

Пред първия дипломат на Беларус у нас областният управител Станислав Дечев изрази готовност да съдейства за задълбочаване на българо- беларуските бизнес контакти и изтъкна основните предимства на хасковски регион по отношение на стратегическо положение, стопански и туристически дадености, както и перспективите за развитие. Посланик Воронкович подчерта традиционно добрите взаимоотношения между българския и беларуския народ.

„Като християни, като славяни, като хора пишещи с буквите на Кирил и Методий ние сме изключително близки и аз непрестанно препоръчвам България на своите приятели и като туристическа дестинация, и като възможност за инвестиции", посочи Воронкович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай