Стиглиц: Опустошителни ще са загубите на доходи

Търсенето ще намалее драстично, защото хората ще започнат да пестят

Стиглиц: Опустошителни ще са загубите на доходи | StandartNews.com

 

" Възстановяването няма да следва крива “V”, а по-скоро крива “U”. В началото мислехме, че ще има две-три седмици карантина. Тя ще бъде по-дълга. Освен това, тъй като нямаме национална карантина, след Ню Йорк биха могли да бъдат засегнати селските райони. Данните за безработицата несъмнено са много по-високи, отколкото статистиките за регистрираните (близо 17 милиона за три седмици). Мисля, че американските домакинства ще претърпят опустошителни загуби на доходи, дори и правителството да се опитва да разпределя пари".

Това твърди носителят на Нобелова награда за икономика за 2001 г. Джоузеф Стиглиц. Той е под карантина от един месец в Ню Йорк, но продължава да изнася лекции в Колумбийския университет чрез видеоконферентна връзка. Мнението си за възстановяването на икономиките по света той представи в интервю за “Фигаро”, препечатано от Гласове.

„Светът е преживял пандемии в миналото. Последната от тях, пандемията на испанския грип, порази един свят, който беше много различен от днешния. Глобалната икономика е безкрайно по-сложна, по-интегрирана, отколкото преди век. Спецификата на тази криза е, че сме свидетели на истински срив на предлагането и на търсенето. Правителствата реагираха, подобно на САЩ с мобилизирането на 2000 млрд. долара, в мащаб, който надхвърля всичко познато досега, освен в периоди на война“, казва нобелистът.

 „Мисля, че американските домакинства ще претърпят опустошителни загуби на доходи, дори и правителството да се опитва да разпределя пари. Шокът за предприятията ще се отрази на търсенето. Има толкова несигурност около епидемията, че домакинствата несъмнено ще възприемат разумно поведението, опитвайки се да спестяват повече. Те ще харчат по-малко (в страна, в която потреблението допринася почти 70 процента от БВП - б.а.), със сигурност ще има траен спад на търсенето“, твърди още Стиглиц.

„Премахването на лимитите на задлъжняването, както направи Германия например, беше добро решение. САЩ ще добавят 10 процента към дълга си. Те ще имат публичен дефицит от 15 до 20 процента от БВП. Но ще дойде момент, когато наистина ще излезем от пандемията - след една? Две години? - в който хората може да поискат да харчат всички тези пари. Това би могло да предизвика инфлационен натиск. Трябва да се възползваме от този паричен поток, за да се справим с големите предизвикателства, с неравенствата, чрез облагане с данъци на най-богатите, и околната среда, по-специално чрез въглероден данък“, заявява един от световно признатите икономисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай