Статистиката: БВП пада с 5,2% за година

Износът на стоки и услуги намалява с 22,3%, а вносът на стоки и услуги - с 3,4%

Статистиката: БВП пада с 5,2% за година | StandartNews.com

Брутният вътрешен продукт (БВП)  отчита спад от 5,2 на сто на годишна база, но расте с 4,3% спрямо второто тримесечие на  2020 г. според сезонно изгладените данни, публикувани от НСИ. 

Крайното потребление регистрира положителен икономически ръст от 9,3%, докато бруто образуването на основен капитал отчита спад от 5,7% през третото тримесечие на 2020 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година по сезонно изгладени данни. Износът на стоки и услуги намалява с 22,3%, а вносът на стоки и услуги - с 3,4%.

Едва преди няколко дни стана ясно, че според есенната макроикономическа прогноза на Европейската комисия растежът на БВП в България ще бъде едва 2,6% през 2021 г., докато преди четири месеца залагаше на 5,3%. Оценката за тази година също е ревизирана - от 7,1% спад на икономиката в лятната прогноза на 5,1% - в унисон с променените нагласи и на други международни и местни институции.

По този начин България се нарежда сред страните със сравнително слаб пряк удар от кризата, но и най-бавно възстановяване след това, припомня investor.bg.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай