Стартират строежа на „Хемус" догодина

Стартират строежа на „Хемус" догодина | StandartNews.com

Плевен. В края на 2015 г. може да започне строителството на 60-километровата отсечка от магистрала „Хемус", която включва пътя от Ябланица, връзката за Плевен и Ловеч, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя и екипът й представиха на плевенчани предпроектните проучвания за доизграждане на оставащите 250 км от трасето.

От четирите варианта за маршрут е избран този, който е равноотдалечен от Плевен, Ловеч и Велико Търново. Той е коригиран така, че да заобикаля защитени зони.

Трасето отново не е окончателно, то преминава на 15 км от центъра на Плевен. По него разстоянието от Плевен до столицата ще се запази същото, но ще бъдат спестени около 15 минути от времето за изминаването му. Ще се възползва население от около 3 млн. души, прогнозният трафик по автомагистралата е 18 хил. автомобила дневно.

Бюджетът за оставащите за изграждане 250 км е близо 1,5 млрд. лева. Подписан е договор за проектиране на първите 60 км, изработва се оценка за въздействието върху околната среда за всичките 250 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай