Стартира газовата връзка с Гърция

Стартира газовата  връзка с Гърция  | StandartNews.com

Днес акционерите в съвместната проектна компания "Ай Си Джи Би" - "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Посейдон" ще подпишат окончателно инвестиционно решение за изграждане на газовата връзка Гърция - България. С подписването се дава начало на изграждането на интерконектора между двете държави. Ще присъстват вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на възстановяването, околната среда и енергетиката на Гърция Панос Скурлетис. На събитието е поканен и министър-председателят Бойко Борисов.

Междусистемната газова връзка България-Гърция ще свърже газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" край Стара Загора с тази на гръцката компания "ДЕСФА" при град Комотини. Тя е с дължина 182 км, от които 151 км са на наша територия, а 31 км - на гръцка. Планираният капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. метра годишно с опция да бъде увеличен до 5,5 млрд. кубика. Общата инвестиция е 220 млн. евро. От тях 45 млн. са безвъзмездно финансиране от ЕС.

Интерконекторът е изключително важен за България, тъй като ще даде достъп на родните потребители до природния газ от Азербайджан, а впоследствие евентуално и от други страни, като Иран, през Турция по Трансанадолския газопровод, както и до регазификационните терминали в Ревитуса (Гърция) и Мармарис (Турция). Завършването на газовата връзка с Гърция трябва да стане през втората половина на 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай