Сривът на криптовалутите удари луксозните часовници

Изтриха се вложенията на мнозина играчи, превърнали се по-рано в купувачи на подобни аксесоари

Сривът на криптовалутите удари луксозните часовници | StandartNews.com

Последствията от срива на криптовалутите се разпространи в неочаквани посоки, застигайки дори продажбата на луксозни часовници. Пазарът на такива се оказа наводнен, след като настъпилата „криптозима“ изтри вложенията на мнозина играчи, превърнали се по-рано в купувачи на подобни аксесоари.

Спадът на цените на криптовалутите „директно е повлиял върху ценообразуването на луксозни часовници от марки като Rolex и Patek Philippe“, се казва в изявление на онлайн платформата за търговия с часовници Chrono24 за Bloomberg.

Според информацията устремът на доскоро растящия пазар на луксозни часовници втора употреба е бил пресечен, когато цените на биткойн и етер се търгуваха с около 65% по-ниски от върховете си през ноември миналата година. За сравнение, при върха през миналия ноември имаше скок в цените на луксозни часовници като Rolex Daytona и Patek Philippe Nautilus 5711A.

Растящите цени на криптовалутите доведоха до раждането на нов клас купувачи на луксозни стоки. А това – до безпрецедентно поскъпване на моделите. От Chrono24 отчитат, че цената на Patek Philippe Nautilus 5711A, варираща около 35 000 долара на дребно, е скочила до 240 000 долара през първото тримесечие на годината. Сега, когато токените потъват, тя е паднала до 190 000 долара.

В същото време изпълнителният директор на Chrono24 Тим Страк коментира, че обемите на търговия на компанията са се увеличили с 50% през първата половина на годината. Очакванията са продажбите на сайта да продължат възходящия си тренд и през второто полугодие, пише economic.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай