S&P's понижи рейтинга на българските банки

S&P's понижи рейтинга на българските банки | StandartNews.com

Ню Йорк. Банковият сектор в България е "умерено нестабилен" посочва в оценката си международната рейтингова агенция Standard & Poor's.

Фактори за това са ограничените перспективи за растеж на бизнеса и на печалбите на местните финансови институции, а и фактът, че значителна част от тях са собственост на гръцки и италиански банки, предаде "Капитал Daily".

Според анализаторите общата оценка за банковия сектор в страната се влошава.

"Преди кризата рисковият апетит на българските банки по наше мнение беше висок", отбелязват от S&P's. През последните години подходът по отношение на практиките на кредитиране е станал по-умерен, като очакванията са това поведение да се запази поне в средносрочен план. "Кредитирането вече не е фокусирано върху рискови и циклични сектори, както беше в миналото, като кредитната експанзия вероятно ще остане слаба поне през следващите няколко години", се посочва в анализа.

Въпреки това авторите на доклада смятат, че банковият сектор в страната остава "умерено нестабилен" с оглед на трудната среда и забавянето на икономиката. "Това може да дестабилизира системата, особено като се имат предвид високите равнища на чуждестранна собственост. Чуждите банки може да продадат българските си подразделения или да свият местните им операции", посочват от рейтинговата агенция.

Като негативни фактори, влияещи върху развитието на българската банкова система, от S&P's отчитат още продължителното влошаване на качеството на активите в банковите баланси в резултат на бързото прегряване в сектора на строителството и недвижимите имоти, рязкото намаляване на външното финансиране и особено от страна на банките от еврозоната в периода на кризата, както и структурата на собствеността на банковата система в страната.

В доклада си от рейтинговата агенция посочват още, че в БНБ не се е представила особено добре в ролята си на регулатор в периода на кредитния бум преди кризата.

"Както в много други държави от Централна и Източна Европа, регулаторите не съумяха да предотвратят прегряването на икономиката", се казва в анализа. Според наблюденията им, макар и да е предприела някои опити за действие чрез разумни регулаторни мерки, БНБ се е оказала сравнително неуспешна в предотвратяването на нарастването на рисковете преди финансовата криза от 2008 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай