Четвъртък,

Списъкът "Магнитски" се разширява? Обяснението на Василев

От: Редактор -
Списъкът "Магнитски" се разширява? Обяснението на Василев
A
A
A

Общо три български физически лица и 62 български фирми са включени в списъка по Глобалния закон "Магнитски". Това стана ясно от изказването на служебния министър на финансите Асен Василев по време на временна комисия, посветена на закона. Василев уточни какви са последствията от включването на български предприятия в списъка. "Икономическите последици за това една фирма, банка или физическо лице да работи с тези от списъка са изключително тежки. Това не зависи по никакъв начин от това какво ние мислим за лицата в списъка", категоричен бе Василев.

"Начинът, по който работят тези санкции, е като зараза. Те казват, че тези хора са заразни, и ако вие работите с тях, ви слагаме и вас във списъка и ви отрязваме от международната финансова система", каза Василев. Затова и от МС са изпратили инструкции към всички държавни предприятия да не работят с тези лица в списъка, нито с директно свързаните с тях лица. Реално включването на БГ фирми означава, че не само американски банки, предприятия и лица не трябва да работят с тях, но и български.

Ако българска фирма или банка работи с тези лица, то международните доставчици ще спрат да работят с нея, ще бъдат премахнати възможностите за външно финансиране, за международни ресурси и пр. На запитване на Хамид Хамид от ДПС Василев категорично отговори, че няма "случайно попаднали в списъка лица" и допълни, че физическите лица са 3. "Ние не прилагаме санкции у нас, прилагаме българско законодателство за сигурност на българската икономика", поясни Василев.

Той посочи, че на ЕКОФИН - срещата, в която присъстват всички финансови министри в ЕС, - са обсъждани санкциите по "Магнитски" и че срещу българското решение не е имало нито едно възражение. Не е изключена вероятността да се наложат още санкции "Има вероятност да има допълнителни санкции, което означава допълнителни лица, включени в списъка", поясни финансист №1 по-късно пред медии, като допълни, че нов списък може и да няма, защото това е само вероятност.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички