Сряда,

Спасение за България. Кога ще е готов интерконекторът с Гърция

От: Рачо Рачев -
823
Спасение за България. Кога ще е готов интерконекторът с Гърция
A
A
A

Почти готово, на 92%, е строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент т.нар. интерконектор да е готов до края на юни, а от юли да започнат тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, разкри пред БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

Проектът е съвместен е се развива от компанията на територията на двете държави, представлява се от двама изпълнителни директори и двама акционери - 50% от БЕХ, чийто принципал е Министерство на енергетиката и 50% от "Посейдон", зад които са гръцката алтернатива на "Булгаргаз" и италианската.

И на двете територии има остатъчни работи, но има и голям напредък, каза Георгиева. Линейната част на газопровода е готова и на двете територии, тръбите са положени и обратно засипани, направена е хидроатестация.

Това, което забави проекта е, освен коронавируса и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения, 8 броя кранови възли, които дойдоха в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, каза Георгиева.

Тя заяви, че са имали ограничения в бюджета и гръцката компания строител "Авекс" са дали подходящ бюджет.

"Не сме максимално доволни, защото очаквахме по-бързо да приключат. Много усилия и енергия ни коства това да ги накараме да работят по-бързо. Но има надежда, вече сме на финалната права, има сериозна подкрепа и натиск", каза Георгиева.

Тя уточни, че строителят дължи неустойки за това забавяне. От 1 януари са начислени неустойки в размер на около 90 000 евро на ден, но не повече от 10% от стойността на контракта, който е 145 млн., като те биха се начислили до средата на юни.

Георгиева каза още, че 50% от капацитета на проекта е резервиран. Като, освен 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан, има и резервации на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар.

Има изключителни шансове този терминал да запълни не само капацитета от 3 млрд., но да бъде ъпгрейднат до 5 млрд. с помощта на компресорна станция. Този газопровод има потенциали не само за България, но защо не и за внос към Украйна, към Западните Балкани, допълни изпълнителният директор на ICGB от българска страна.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички