Понеделник,

Спасение за България. Кога ще е готов интерконекторът с Гърция

От: Рачо Рачев -
1146
Спасение за България. Кога ще е готов интерконекторът с Гърция
A
A
A

Почти готово, на 92%, е строителството на българо-гръцката връзка от Комотини до Стара Загора. Става въпрос за 182 км, от които 31 км на гръцка територия и 151 км на българска територия. Изпълнителят е поел ангажимент т.нар. интерконектор да е готов до края на юни, а от юли да започнат тестове с газ. Компанията прави всичко възможно да е готова за отоплителния сезон, което е не по-късно от октомври, разкри пред БНТ Теодора Георгиева, изпълнителен директор на проектната компания ICGB от българска страна.

Проектът е съвместен е се развива от компанията на територията на двете държави, представлява се от двама изпълнителни директори и двама акционери - 50% от БЕХ, чийто принципал е Министерство на енергетиката и 50% от "Посейдон", зад които са гръцката алтернатива на "Булгаргаз" и италианската.

И на двете територии има остатъчни работи, но има и голям напредък, каза Георгиева. Линейната част на газопровода е готова и на двете територии, тръбите са положени и обратно засипани, направена е хидроатестация.

Това, което забави проекта е, освен коронавируса и закъснението във веригата доставки на наземните съоръжения, 8 броя кранови възли, които дойдоха в края на февруари. Но те вече са тествани. Остава хидротестване на газоизмервателната станция в Стара Загора и тази в Комотини, каза Георгиева.

Тя заяви, че са имали ограничения в бюджета и гръцката компания строител "Авекс" са дали подходящ бюджет.

"Не сме максимално доволни, защото очаквахме по-бързо да приключат. Много усилия и енергия ни коства това да ги накараме да работят по-бързо. Но има надежда, вече сме на финалната права, има сериозна подкрепа и натиск", каза Георгиева.

Тя уточни, че строителят дължи неустойки за това забавяне. От 1 януари са начислени неустойки в размер на около 90 000 евро на ден, но не повече от 10% от стойността на контракта, който е 145 млн., като те биха се начислили до средата на юни.

Георгиева каза още, че 50% от капацитета на проекта е резервиран. Като, освен 1 млрд. куб. м газ от Азербайджан, има и резервации на други търговци, които за първи път стъпват на българския пазар.

Има изключителни шансове този терминал да запълни не само капацитета от 3 млрд., но да бъде ъпгрейднат до 5 млрд. с помощта на компресорна станция. Този газопровод има потенциали не само за България, но защо не и за внос към Украйна, към Западните Балкани, допълни изпълнителният директор на ICGB от българска страна.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията