S&P даде стабилна кредитна оценка на Столична община

S&P даде стабилна кредитна оценка на Столична община | StandartNews.com

София. "Оценката на рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс" за инвестиционния рейтинг на Столична община е една много добра оценка за развитието на града и много добър знак към инвеститорите", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция „Фокус". Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс" потвърди инвестиционния рейтинг на Столична община - ВВВ, със стабилна прогноза.

„Ясно в доклада си агенцията посочва, че икономиката на града е над средното ниво за страната. Зад всички тези резултати безспорно стоят много усилия, стои строгата финансова дисциплина, която вече поредна година спазваме, ясните приоритети за развитието на града, както и инвестициите с европейски средства, които привличаме и с които подобряваме средата в града. Реалните ползи от кредитния рейтинг се усещат в лихвите по заемите на общината и лихвите остават на ниски нива. Голяма част от лихвите се влияят също от кредитния рейтинг. Също така това е и един много положителен знак към инвеститорите", коментира Фандъкова.

Според нея на оценката дава отражение и развитието не само на Столичната община и общинския бюджет, но и развитието на общинските търговски дружества. „От общо 20 дружества близо 17 са на печалба миналата година. Доброто финансово състояние на пазарите например позволи те да инвестират средства в реконструкция, която в момента приключва на пазара „Димитър Петков", тече на Женски пазар, на Красно село. В същото време, все още големите общински търговски дружества като Топлофикация и транспортните дружества имат доста сериозни финансови проблеми. Това безспорно се отразява и на състоянието на общината. Тези дружества имаха доста сериозни задължения и най-важната задача беше да спрат трупането на нови задължения, нещо в което те имат определен успех досега", каза Фандъкова.

"Миналата година агенцията „Стандард енд Пуърс" имаше препоръки към нас, които ние изпълнихме. За първи път тази година беше приета тригодишна прогнозна рамка за развитие на общината", каза още кметът.

„В същото време събираемостта се повиши, разходите падат, което е отчетено от агенцията. Аз лично приемам увеличената събираемост и като доверие от страна на гражданите за управление на средствата, с които те финансират проектите на града. Това са и новите улици, и ремонта на тротоарите, и новите детски градини, така че хората могат да видят и да усетят реално къде отиват техните пари", посочи Фандъкова.

Тя увери, че Столична община продължава да работи последователно и да гарантира устойчивост в работата си. „Подготвяме бюджета за следващата година като отново стъпваме на същите принципи – реализъм, по-скоро консервативен подход и разчитаме на по-висока събираемост, без да натоварваме допълнително гражданите, тъй като за всички кризата продължава и във финансовото състояние на семействата. Всички знаем, че не е достатъчно добро. Така че разчитам на много работа, разчитаме на подкрепата на гражданите за това, което се случва в града и на справедливо място на София в следващия програмен период за финансиране с европейски средства", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай