Вторник,

Съоснователите на "Гугъл" подадоха оставки

От: Пламен Вълков -
Съоснователите на "Гугъл" подадоха оставки
A
A
A

Лоранс Едуард Пейдж, главен изпълнителен директор и съосновател на "Гугъл" (Google) и на компания майка Alphabet, обяви, че ще се оттегли от поста си, за да бъде заменен от изпълнителния директор на "Гугъл" Сундар Пичай (Пичай Сундараджан), който оттук нататък ще поеме и двете мениджърски роли, съобщава bnr.

И другият съосновател на "Гугъл" - Сергей Брин ще отстъпи поста си на президент на технологичния интернет гигант.

"Никога не сме били хора, които да държат на ръководните роли, когато смятаме, че има по-добър начин за управление на компанията", посочиха в съвместно изявление Лари Пейдж и Сергей Брин.

"Компаниите Alphabet и Google повече не се нуждаят от двама главни изпълнителни директори и президенти. Занапред Сундар Пичай ще бъде главен изпълнителен директор както на Google, така и на компанията майка Alphabet", добавиха те.

По този начин съоснователите на "Гугъл" отстъпиха от лидерските си управленски позиции в интернет гиганта, който те основаха пред 21 години, превръщайки го в една от най-влиятелните и една от на скъпите компании в света.

Лари Пейдж и Сергей Брин основаха "Гугъл" като студенти от университета в Станфорд през 1998 година и развиха бързо компанията, за да я превърнат в една от най-големите сили на новото хилядолетие. Интернет търсачката на "Гугъл" успя бързо да изпревари конкуренти като Yahoo и Microsoft, получавайки значителна част от трафика за търсене, придобивайки в последствие дигиталната рекламна компания DoubleClick и сайта за видео споделяне YouTube. Последва придобиването и на компанията за мобилни операционни системи Android, което катапултира Google далеч отвъд нейната основна функция на интернет търсачка.

фото ЕПЕ/БГНЕС


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Гугъл Оставки

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички