„Солвей Соди" в Девня със 78 млн.лева печалба

„Солвей Соди" в Девня със 78 млн.лева печалба | StandartNews.com

Варна. 78 млн.лева чиста печалба за миналата година отчете в сряда общото събрание на акционелите на „Солвей Соди". За сравнение финансовият резултат на девненското мегапредприятие за предходната година е 66.2 млн.лева.

Акционерите решиха да разпределят дивидент в размер на 77.8 млн. лева или 12.26 лева на акция преди облагане. Те ще се плащат от 11 юли до 31 декмеври 2014 г във всички клонове на „Сосиете женерал Експресбанк", а след това по банков път или в седалището на компанията.

През миналата 2013 г. са вложени инвестиции над 45 млн. лева в поддръжка и подобряване на инсталациите и намаляване на енергопотреблението в производството на сода. 2013 г беше една успешна година въпреки продължаващите предизвикателства в глобален план, каза изпълнителният шеф Спирос Номикос. Девненският завод е един от най-големите в света за синтетично производство на калцинирана сода, произвежда и сода бикарбонат. Калцинираната сода се използва в производството на стъкло, детергенти и химически продукти, а содата бикарбонат е за пазарите на хранителни продукти, животинско хранене, пречистване на димните газове и здравеопазването. 98 на сто от капитала на дружеството е собственост на „Солвей Шишеджам холдинг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай