София може да потърси Брюксел за граничния спор с Турция

София може да потърси Брюксел за граничния спор с Турция | StandartNews.com

София. Среща на равнище министри ще се опита да разреши проблема между България и Турция за броя издавани разрешителни за транзитен превоз, съобщи премиерът Пламен Орешарски. Той обаче допълни, че ако страната ни срещне проблеми по темата с Анкара, може да се обърне към Европейската комисия за съдействие.

„Забавянето е само в резултат на персонални изменения в кабинета на нашите южни съседи. Имаме уверения, че такава среща ще бъде реализирана в най-скоро време", каза Орешарски.

„Убеден съм, че ще намерим решение на този въпрос. Затова на този етап не сме се обръщали към Европейската комисия, но ако спорът продължи, и срещнем недоброжелателност от нашите южни съседи – нещо, което не вярвам – ще се обърнем за съдействие към нашите партньори от Европа", допълни премиерът.

Премиерът отказа да се ангажира с конкретика по въпроса с щетите за държавата, които нанася граничният проблем. Според него обаче те „вероятно са малки, но въпросът не е за подценяване, особено ако този спор продължи още".

Ден по-рано превозвачите обявиха, че срещат „разбиране" от транспортния министър Данаил Папазов и българската страна се е ангажирала с искане за среща, но се чака реакцията на Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай