София-Скопие с влак за 1 час през 2025 г.

За новия програмен период на ЕС в България са планирани 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония...

София-Скопие с влак за 1 час през 2025 г. | StandartNews.com

Към 2025 г. се предвижда от София до Скопие да се пътува с влак за не повече от час, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред журналисти в Скопие преди първото заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Северна Македония.

Министър Желязков посочи, че за новия програмен период в България са планирани 400 млн. евро за изграждането и модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония. Аналогична сума е предвидена и за изграждането на железопътна свързаност от Скопие до границата с България. "Пътната карта сочи, че към 2025 г., плюс-минус година, ние ще имаме изградена инфраструктура", заяви Росен Желязков. Той допълни, че предстои и изграждането на трансграничния тунел между България и Северна Македония.

Росен Желязков съобщи, че е имал и среща с министъра на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски, който го е уверил, че от страна на мобилните оператори и на регулатора в Скопие са предприети значителни стъпки за намаляване на тарифите. "Знаете, че и трите български оператора значително намалиха тарифите. В пакетите, които предлагат, между 2.99 лв 4.00 лв. на ден се предлагат услуги както глас, така и данни, така и СМС", изтъкна Желязков. Според него до 2022 г. е важно мобилните оператори да подписват двустранни споразумения помежду си, за да може в мрежите им да се предлагат достъпни пакети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай