София се разтресе! Какво стана с наемите

Докъде хвърчат цените

София се разтресе! Какво стана с наемите | StandartNews.com

Твърде скъпо вече става да живееш в София под наем.

Цените излетяха рекордно нагоре и чукнаха 2 бона, показа проучване на Телеграф.

Най-скъпо е в центъра, където за тристаен средните месечни нива вървят между 1500 и 2000 лв.

Има и дизайнерски многостайни жилища, за които трябва да се бръкнете с 12 000 евро.

Само за няколко месеца имотите под аренда са вдигнали стойността си с близо 200 евро, сочи справка в имотни агенции.

Най-големите тузари в столицата живеят около Докторския паметник, където наемът на апартаменти в момента е средно 1044 евро на месец. Миналата година през декември същите жилища са били по 855 евро.

Сред хитовите локации, където месечната сума за имот се доближава до тази в централната част на София, са „Малинова долина“, „Симеоново“, „Драгалевци“ и районът около Южния парк. Сред най-скъпите предложения е дизайнерски обзаведено жилище от 260 квадрата за 12 000 евро на месец.

То е на 21-вия етаж, а в цената влизат 2 паркоместа и такса поддръжка, тъй като се намира в луксозен комплекс между НДК и бул. „Витоша“. Рекордьор по ръст на наемите е „Връбница-2“ до Северния парк, където само за 5 месеца средният наем на тристаен е скочил от 180 евро през декември 2022 г. до 417 евро през май 2023 г.

Има и няколко квартала, в които цените са замръзнали от Коледа досега. Сред тях са „Люлин“ и „Младост“, където апартамент с две спални, кухня и всекидневна върви съответно около 308 евро и 332 евро. Има и три района, в които никой не иска да живее.

Наемите там са най-ниски и са си същите, каквито са били и миналата година, коментираха брокери. Става дума за „Толстой“, „Орландовци“ и „Обеля 1“, където може да наемете тристаен за 285 евро – 250 евро.

Остава тенденцията най-скъпите квартали да бъдат в центъра на София и по Витошката яка, допълниха още агенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай